Indijska letjelica na Mjesecu prestala raditi: Ne odgovara na poruke kontrole misije

.
Naučnici su ih u ponedjeljak ponovno pokušali probuditi, ali bez uspjeha te su kazali da se šansa da se historijski lander ponovno probudi smanjuje sa svakim satom. Kako god bilo, nastavit će s pokušajima "buđenja" sve dok traje lunarni dan

 

Indija je prošli mjesec ušla u historiju kao prva zemlja koja je sletjela u blizini Mjesečevog južnog pola. Naime, Chandrayaan-3 lander i lunarni rover i dalje "spavaju", mada su se već trebali probuditi prije nekoliko dana. Lander i rover su početkom septembra otišli na spavanje, odnosno obustavili svoje procese, jer je na Mjesecu pala noć te su se njihove baterije ispraznile.

Noć na Mjesecu ne traje kratko kao i na Zemlji, proteže se na 14 naših dana. Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) se nadala da će se lander i rover probuditi 22. septembra s dolaskom novog lunarnog dana, nakon što se napune njihovi solarni paneli. 

Nažalost, lander Vikram i rover Pragyan rover nisu odgovorili na poruke koje je poslala kontrola misije. Naučnici su ih u ponedjeljak ponovno pokušali probuditi, ali bez uspjeha te su kazali da se šansa da se historijski lander ponovno probudi smanjuje sa svakim satom. Kako god bilo, nastavit će s pokušajima "buđenja" sve dok traje lunarni dan.  

"Lender i rover imaju jako puno komponenti koje možda nisu preživjele niske temperature na Mjesecu. Ako se odašiljač na landeru ne uključi, onda nemamo vezu. Mora nam javiti da je živ. Čak i ako rade svi drugi podsustavi, mi to ne možemo znati bez poruke s odašiljača", rekao je u ponedjeljak za BBC AS Kiran Kumar, bivši šef ISRO-a. 

Ako će rover i lander zauvijek utihnuti, to ne znači da se radi o neuspješnoj misiji. Od početka je bilo upitno hoće li ova dva robota izdržati ekstremne uvjete na površini Mjeseca. Tehnologija na lenderu i roveru nije dizajnirana da izdrži lunarne noćne temperature koje mogu pasti skoro na minus 200 stupnjeva Celzijevih.