Influenseri, mladi, brza vožnja i snimanje mobitelom. Treba li povećati kazne u saobraćaju?

.

Zbog bahate vožnje influenserice Adne Helić, koja je kroz naseljeno područje u Sarajevu upravljala vozilom neprilagođenom brzinom i to sve snimila mobitelom, oglasio se ministar MUP-a KS Admir Katica.

Najoštrije je osudio svako nedozvoljeno ponašanje u saobraćaju, kako je rekao Katica, posebno imajući u vidu teške i neprežaljene gubitke života kojima smo svjedočili ne tako davno na našim ulicama.

Prema Zakonu o saobraćaju u BiH propisane su dozvoljene radnje na putu, kao i kazne za nedozvoljene radnje.“Želim istaći da je u slučaju A.H. koji je danas uznemirio javnost policija odmah reagovala, ispitala i utvrdila odgovornost, te je protiv prekršioca izrečena zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od 60 dana i izdat prekršajni nalog u iznosu od 400 KM”, kazao je ministar Admir Katica.Influenseri, mladi, brza vožnja i snimanje mobitelom. Treba li povećati kazne u saobraćaju?Za nekorištenje pojasa je propisana kazna od 100 KM i jedan kazneni bod. Identičnu kaznu ćete dobiti i ukoliko ne posjedujete potvrdu o registraciji automobila i stiker te ukoliko koristite mobilni telefon.

Vozačku dozvolu na mjesec će vam, pored 100 KM i jednog kaznenog boda, oduzeti ukoliko: prekršite pravo prvenstva prolaza, pređete na crveno svjetlo na semaforu, pretičete s desne strane, pretičete kolonu od tri i više vozila, pretičete u nepreglednoj krivini ili ukoliko ne postupate po naređenju OSL-a.Također ćete kaznu od jedan mjesec oduzimanja vozačke i jedan kazneni bod dobiti ukoliko napravite saobraćajnu nesreću, a visina novčane kazne zavisit će od toga na koji način je nesreća napravljena.

Za vožnju bez položenog vozačkog ispita možete dobiti 400 KM. Čak dva mjeseca bez vozačke ćete ostati u slučaju najtežih prekršaja, odnosno ukoliko vozite neregistrovano vozilo, vozite s neodgovarajućim registarskim tablicama ili vozite pod zabranom. Osim toga, dobit ćete i dva kaznena boda te čak 400 KM novčane kazne.Portal Radiosarajevo.ba donosi detaljniji spisak kazni za nedozvoljene radnje, a u našoj anketi možete odgovarati na postavljeno pitanje: “Da li treba povećati kazne vozačima koji ugrožavaju živote građane u saobraćaju?”Vožnja u alkoholiziranom stanju nosi velike kazne, također. Tako će početnik (vozači koji su u saobraćaju manje od dvije godine) koji ima više od 0,0 promila alkohola u krvi platiti 50 KM. Istu kaznu plaća vozač koji ima 0,31-0,80 promila, s tim da se njima dodaje kazneni bod. Od 0,81 do 1,51 promila nosi kaznu od 100 KM, mjesec dana bez vozačke i dva kaznena boda. Iznad 1,51 promila će vas koštati 400 KM, dva mjeseca bez vozačke i dva kaznena boda, a istu kaznu nosi i odbijanje alkotesta.Zbog bahate vožnje influenserice Adne Helić, koja je kroz naseljeno područje u Sarajevu upravljala vozilom neprilagođenom brzinom i to sve snimila mobitelom, oglasio se ministar MUP-a KS Admir Katica.

Najoštrije je osudio svako nedozvoljeno ponašanje u saobraćaju, kako je rekao Katica, posebno imajući u vidu teške i neprežaljene gubitke života kojima smo svjedočili ne tako davno na našim ulicama.

Prema Zakonu o saobraćaju u BiH propisane su dozvoljene radnje na putu, kao i kazne za nedozvoljene radnje.

“Želim istaći da je u slučaju A.H. koji je danas uznemirio javnost policija odmah reagovala, ispitala i utvrdila odgovornost, te je protiv prekršioca izrečena zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole u trajanju od 60 dana i izdat prekršajni nalog u iznosu od 400 KM”, kazao je ministar Admir Katica.

Portal Radiosarajevo.ba donosi detaljniji spisak kazni za nedozvoljene radnje, a u našoj anketi možete odgovarati na postavljeno pitanje: “Da li treba povećati kazne vozačima koji ugrožavaju živote građane u saobraćaju?”

Za nekorištenje pojasa je propisana kazna od 100 KM i jedan kazneni bod. Identičnu kaznu ćete dobiti i ukoliko ne posjedujete potvrdu o registraciji automobila i stiker te ukoliko koristite mobilni telefon.

Vozačku dozvolu na mjesec će vam, pored 100 KM i jednog kaznenog boda, oduzeti ukoliko: prekršite pravo prvenstva prolaza, pređete na crveno svjetlo na semaforu, pretičete s desne strane, pretičete kolonu od tri i više vozila, pretičete u nepreglednoj krivini ili ukoliko ne postupate po naređenju OSL-a.

Također ćete kaznu od jedan mjesec oduzimanja vozačke i jedan kazneni bod dobiti ukoliko napravite saobraćajnu nesreću, a visina novčane kazne zavisit će od toga na koji način je nesreća napravljena.