Inicijativa poslanika NB: Strateška podrška projektima koji prelaze entitetsku liniju!

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije Amer Obradović uputio je inicijativu prema Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i Vladi Federacije kojom traži uspostavu novog programa za podršku lokalnim projektima saradnje preko entitetske linije razgraničenja.

Iz ovog novog grant programa sufinasirali bi se lokalni projekti saradnje jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH sa jedinicama lokalne samouprave u entitetu RS, udruženjima građana i drugim oblicima organizovanja povratničkih zajednica u RS-u, te projekti na ostvarivanju prava na povratak i osiguranje aktivnosti održivog povratka u RS-u.

"Trenutno imamo niz slučajeva gdje općine u Federaciji pomažu aktivnosti povratka i razvoja povratničkih zajednica u entitetu RS. Simbolika i važnost Srebrenice je tu s pravom ovo mjesto učinilo primarnim u tom procesu, što je pozitivno i očekivano. Nama treba jedan institucionalni strateški pristup koji će obuhvatiti povratnike od Prijedora do Trebinja", kazao je Obradović.

Uspostava formalnog okvira podrške na nivou Federacije BiH, omogućit će veću kontrolu raspodjele sredstava, te postaviti temelj za budući jedinstven sistem informisanja različitih razina vlasti o finansiranju aktivnosti podrške povratka.

Ova inicijativa je od interesa za rad Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica jer će osigurati bolju koordinaciju aktivnosti sa općinskim, gradskim i kantonalnim vlastima koje pomažu aktivnosti povratka, kao i efikasniju raspodjelu javnih sredstava u podršci povratku. Obradović predlaže da FMROI kroz ova sredstva osigura dio učešća u projektima koje već podrže općinske i gradske vlasti iz FBiH.

"Važno je da niže razine vlasti naprave jedan strateški okvir podrške povratku u kojem ćemo znati ko kome pomaže, kako se ne bi 'duplala' podrška, a neki ostali nepravedno zanemareni", zaključio je Obradović.