Inicijative i mjere za rasterećenje i unapređenje poslovnog ambijenta, povećanje plata i poboljšanje statusa radnika

Nezavisni blok održao je danas u Sarajevu press konferenciju na temu ''Inicijative i mjere za rasterećenje i unapređenje poslovnog ambijenta, povećanje plata i poboljšanje statusa radnika''. Na konferenciji su govorili poslanica u Parlamentu BiH Aida Baručija, poslanik u Parlamentu FBiH Amer Obradović, te član Predsjedništva i makroekonomista Faruk Hadžić.

''U Parlamentu BiH podnijet ću inicijativu utvrđivanje moratorija na uvođenje novih i/ili povećanje postojećih poreza na potrošnju do kraja mandata ovog saziva Parlamenta, konkretno na akcize i PDV. Razlog su ozbiljne najave da se razmišlja o povećanju poreza na potrošnju koja već sada preopterećena porezima'', izjavila je Aida Baručija, poslanica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zastupnik u Parlamentu FBiH, Amer Obradović, istakao je da će Nezavisni blok će putem svojih izabranih zastupnika promovisati i raditi na konkretnim rješenjima o kojima smo govorili u predizbornoj kampanji i zbog koji smo dobili glasove birača. ''Uputio sam tri inicijative u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, a koje se odnose na priznavanje uplaćenih doprinosa u staž po osnovu ugovora o djelu, ukidanje poreza na dohodak do 600 KM mjesečno, te promjenu obračuna osnovice za obrte i srodne djelatnosti u poljoprivredi i šumarstvu kao i za poduzetnika koji obavlja djelatnost trgovca pojedinca, a koja se stalno povećava zbog rasta prosječne plate u FBiH'', izjavio je Obradović.

Makroekonomista i član Predsjedništva NB-a, Faruk Hadžić, kazao je: ''Bosna i Hercegovina treba radikalni zaokret u ekonomskoj politici. Privreda se treba rasteretiti ogromnih nameta. Naša ideja jeste da se pod hitno minimalna primanja podignu na 750 KM uz smanjenje doprinosa što će dovesti do stimulisanja ekonomskih aktivnosti. Reforme su nužne, jer mladi masovno odlaze, a broj penzionera rapidno raste – u narednih 5 godina očekuje nas novih 80.000 penzionera. Za ovakve pokazatelje i sa dosadašnjim načinom vladanja, nećemo imati nikakvu šansu''. 

Predstavnici Nezavisnog bloka jutros su obavili i razgovor sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH, koji je dao podršku ovim inicijativama. Također, u narednom periodu radit ćemo zajedno i sa drugim političkim strankama na ovim rješenjima i tražit ćemo njihovu podršku, kao i sa predstavnicima civilnog društva.