Inovacija bez konkurencije: Tuzlanski profesor niže zlata na svjetskim izložbama

fikret alić

Profesor tuzlanskog Mašinstva Fikret Alić jedan je od najplodotvornijih bh. inovatora

Članovi Asocijacije inovatora u Bosni i Hercegovini osvojili su četiri zlatne i dvije srebrene medalje na 14. izložbi inovacija Euroinvent održanoj u rumunskom gradu Jašiju. Među nagrađenima je i jedan od najplodotvornijih inovatora u BiH, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli, prof. dr. sci. Fikret Alić, koji je dobio zlatnu medalju za svoj “fleksibilni termoakumulacioni konvektivni emiter”.

Prije samo nekoliko dana profesor Alić je na međunarodnom sajmu inovacija održanom u Katovicama u Poljskoj za istu inovaciju dobio još dva priznanja i to zlatnu medalju sajma i Specijalno priznanje Internacionalnog društva za inovacije i napredne vještine iz Kanade.

Kako je profesor Alić kazao za Oslobođenje, uređaj je koncipiran tako da njegova primjena nema ograničenja i može se koristiti u različitim granama industrije i domaćinstvu, u različitim procesnim i civilnim aplikacijama.

Prije četiri godine je inovirao nanoferomagnetični fluidni filter, koji mu je u nekoliko mjeseci donio deset medalja, od kojih osam zlatnih.

- Zagrijavati se mogu različiti gasovi i tečnosti, koji struje usljed dejstva ventilatora, kompresora ili pumpe. Zahvaljujući mogućnosti momentalne promjene njegove snage i dimenzija, efikasnost ovog uređaja uvijek je maksimalna. Također, akumuliranjem viška topline i njenim naknadnim korištenjem dodatno se smanjuju troškovi zagrijavanja gasova ili tečnosti, rekao je prof. Alić.

Ono što ga čini posebnim u ovom trenutku jeste činjenica da na tržištu trenutno nema konkurenciju.

- Ovim inovativnim rješenjem može se zamijeniti više električnih grijača različitih snaga i dimenzija. Zahvaljujući navedenim osobinama, fleksibilni termoakumulacioni konvektivni emiter na tržištu nema konkurenciju, čime se stvaraju pretpostavke njegove uspješne komercijalizacije, dodao je prof. Alić.

Ovo je ukupno 72. međunarodno priznanje profesoru Aliću za dosadašnji rad na većem broju originalnih i radikalnih inovacija iz oblasti termofluidnog inženjeringa i energetike. Između ostalih, prije dvije godine u Zagrebu je dobio zlatnu medalju za filterske naočale sa temperaturnim monitoringom, koje je predstavio na Međunarodnom sajmu inovacija Arca 2020. u Zagrebu. Za isti ovaj izum prof. Alić je samo nekoliko mjeseci prije dobio i bronzanu medalju na internacionalnom događaju Inventions vs. Corona.