Inspekcija isključila Centrotrans sa minibuskih linija u Starom Gradu

Komunalni ispektori za drumski saobraćaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove jutros su isključili minibuse Centrotransa sa novouspostavljenih linija u Starom Gradu.

Kompanija Centrotrans upostavila je jutros (5.11.2018.) redovan minibuski saobraćaj na području općine Stari Grad, na svim minibuskim linijama koje pokrivaju područje ove općine, a zbog potreba građana i stanovnika koji su dovedeni u nezavidan položaj ostavši bez gradskog prevoza. U 9:30 sati su komunalni ispektori za drumski saobraćaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a prema ranijim najavama ministra saobraćaja KS Muje Fiše, počeli isključivati vozila sa linija. 

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uputio je hitni dopis premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju zatraživši da hitno da nalog Ministarstvu saobraćaja da, kao i na području drugih općina (Općina Vogošća, Općina Novo Sarajevo i Općina Novi Grad), firmi Centrotrans izda privremena rješenja za linije koje su u skladu sa Zakonom brisane iz registra zbog neodržavanja, do izbora novog prevoznika za stalno održavanje predmetnih linija. 

"Ukoliko se ovaj zahtjev ne riješi pozitivno do kraja dana i Ministarstvo saobraćaja ne donese privremena rješenja čime će se stanovnicima općine Stari Grad obezbijediti uredan i redovan prijevoz, nadležne općinske službe i Općinski načelnik, koristeći ovlasti iz Statuta, a s ciljem obezbjeđenja redovnog prijevoza, u skladu sa odredbama članova 22. i 24. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, prijevozniku Centrotrans će izdati privremena rješenja i time, do trajnog rješenja prevoza putnika, ublažiti agoniju stanovnika Općine Stari Grad Sarajevo", saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Podsjećaju da minibuski saobraćaj u općini Stari Grad ne funkcioniše već tri godine i da su građani bili prisiljeni u prethodnom periodu koristiti usluge taksi vozila, pješačiti ili se snalaziti na druge načine na putu do posla, škole, ljekara... 

Podsjećamo, kompanija Centrotrans od 5. novembra trebala je uvesti 11 redovnih minibus linija u sarajevskoj Općini Stari Grad.

Menadžment kompanije Centrotrans istaknuo je ranije da linije uspostavlja na osnovu zahtjeva stanovnika općine Stari Grad, odluka Općinskog vijeća, te Rješenja nadležnog kantonalnog i federalnog Ministarstva saobraćaja.

Naime, nakon godina neredovnog održavanja javnog prijevoza putnika, te nalaza inspektora Uprave za inspekcijske poslove KS, preduzeću KJKP Gras koje je bilo nosilac linija Rješenjem nadležnog Ministarstva saobraćaja KS, brisano je ukupno 23 linije što je potvrdilo i Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH.

"Redovan minibuski saobraćaj na području ove općine bit će uspostavljen zbog potreba građana i stanovnika koji su dovedeni u nezavidan položaj. Centrotrans, kao društveno odgovorna kompanija i ovlašteni prijevoznik koji ispunjava sve zakonom predviđene uslove, te sa raspoloživim voznim parkom donio je odluku da uspostavi redovan minibuski saobraćaj na području Općine Stari Grad", objašnjeno je prošle sedmice iz Centrotransa.