Inspekcija u USK provjeravala da li se poštuje Zakon o zabrani pušenja: Na stolovima nema pepeljara, gosti su pomalo nezadovoljni (VIDEO)

ZAKON
Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda u Federaciji BiH stupio je na snagu 28.maja. Od tad su krenule i inspekcijske kontrole njegovog poštivanja. Propisane kazne za fizička lica koja krše odredbe ovog zakonskog rješenja su 100 maraka dok za pravne subjekte mogu dostići i do 15.000 maraka. Za sada inspekcija djeluje preventivno, a kažnjavat će tek za godinu dana. Naime, to vrijeme je ostavljeno da se građani i ugostitelji prilagode novom Zakonu…

 

Ugostiteljski objekt u centru Bihaća. Sanitarni inspektori krajiške Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kontroliraju poštivanje Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda. Upozorenja o zabrani uredno su istaknuta na ulaznim vratima, ali i u unutrašnjosti objekta. Na stolovima nema pepeljara, samo znak o zabrani. Nakon ovog lokala, kontrola je provedena i u jednom ovdašnjem hotelu.

Pojačan inspekcijski nadzor krenuo je od kraja prošlog mjeseca. Spremno su ih dočekali u jednom od bihaćkih hotela, gdje je konzumiranje duhana dozvoljeno samo na terasi ovog objekta. Gosti su pomalo bili nezadovoljni, jer takvu odluku nisu svi donijeli. Iz Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove pojašnjavaju da su nedoumice vlasnika ugostiteljskih objekata posljedica neusvojenih podzakonskih akata.

 

VIDEO