Inspekcija Unsko-sanskog kantona dobija pojačanje

Vlada Unsko-sanskog kantona izdvojiće značajna sredstva za kadrovsko i materijalno ojačavanje inspekcijskih organa kako bi rezultati njihovog rada bili efikasniji nego do sada, potvrdio je Husein Rošić, premijer USK.

“Predvidjeli smo sredstva za zapošljavanje osam novih radnika u inspekcijskim tijelima, od čega pet inspektora, a tri u stručnim službama. Također, pokušaćemo obnoviti njihova tehnička sredstva i vozni park budući da su vozila kojima raspolažu stara i dotrajala”, istakao je Rošić.

Prema njegovim riječima, u kantonalnim inspekcijskim tijelima trenutno su zaposlena 42 radnika, što je tek polovina od ukupnog broja zaposlenika koji su predviđeni sistematizacijom.

Inače, protekle godine ovdašnje inspekcije izvršile su oko 12.500 kontrola, te je izdato više od 1.300 novčanih kazni u iznosu od 1,2 miliona maraka, od čega je do sada naplaćena tek četvrtina.

“Ono čime nismo zadovljni jeste saradnja s Tužilaštvom USK jer od 13 krivičnih prijava koje je inspekcija podigla prošle godine niti jedna nije do sada riješena. Saradnja se mora poboljšati, jer se neprocesuiranjem slučajeva iz oblasti kriminaliteta šalje loša poruka. Isto vrijedi i za sistem naplate kazni, jer ako naplatite samo četvrtinu izrečenih kazni, očigledno je da neke stvari ne funkcionišu”, rekao je Rošić.