Inspektor SIPA-e osuđen na jednu godinu zatvora

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije donio je presudu kojom je optuženi Darko Marčetić oglašen krivim da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine.

Sud mu je za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 54. KZ BiH utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 11 (jedanaest) mjeseci, a za krivično djelo nedozvoljeno korištenje ličnih podataka iz člana 149. KZ BiH kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca.

S tim u vezi, a na osnovu člana 53. KZ BiH izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to od 6. 12. 2018. godine pa do 1. 2. 2019. godine.

Istovremeno, optuženom Darku Marčetiću izrečena je mjera sigurnosti – zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, kojom se zabranjuje da obavlja dužnost policijskog službenika u trajanju od pet godina, od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Optuženom su trajno oduzeti predmeti upotrijebljeni prilikom izvršenja krivičnih djela kao i imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 3.500 eura.

Optuženi Darko Marčetić kriv je što je tokom ljeta 2018. godine kao policijski službenik Državne agencije za istrage i zaštitu BiH sa činom inspektora, raspoređen na radno mjesto istražilac za sprečavanje i otkrivanje organizovanog kriminala, trgovine ljudima, opojnih droga i drugih kaznenih djela u Kriminalističko-istražnom odsjeku, Regionalne kancelarije Banja Luka, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, iskorištavao službeni položaj prekoračenjem granica službenog položaja i neizvršavanjem službene dužnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

Kako iz Suda navode, optuženi Marčetić postupao je i protivno odredbama člana 2. i 3. Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine i člana 3. Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH.