Institut za istraživanje rata: Rusija bi mogla promijeniti djelovanje nakon gubitka moćnog broda

321
Gubitak Moskve - bez obzira radi li se o ukrajinskom udaru ili nesreći "velika je propagandna pobjeda Ukrajine i blagodat ukrajinskom moralu", navodi institut.

Institut za proučavanje rata (Institute for the Study of War) je u svom najnovijem izvještaju naveo da bi sposobnost Ukrajine da gađa ratne brodove mogla promijeniti ruske obrasce djelovanja, te ih prisiliti da rasporede dodatna sredstva za tračnu i tačku odbrane u crno more ili da povuku brodove s položaja u blizini rukrajinske obale.

 

Novi izvještaj ISW-a dolazi nakon što je potonuo moćni ruski brod "Moskva", za koji Ukrajinci tvrde da su ga pogodili, dok Rusija to negira. 

 

 

Bez obzira na to šta je uzrok gubitka brod, ISW navodi da će Kremlj imati problem da objasni kako su izgubili jedan od najvažnijih brodova u svojoj floti. 

Gubitak Moskve - bez obzira radi li se o ukrajinskom udaru ili nesreći "velika je propagandna pobjeda Ukrajine i blagodat ukrajinskom moralu", navodi institut.

Trenutna priča Kremlja o gubitku vodećeg broda Crnomorske flote uslijed slučajnog požara i eksplozije streljiva, u najmanju će ruku vjerojatno naštetiti ruskom moralu i neće proći pred ruskom domaćom publikom, navodi se.

Međutim, oba objašnjenja za potonuće Moskve ukazuju na moguće ruske nedostatke – ili lošu protuzračnu obranu ili nevjerojatno opuštene sigurnosne procedure i kontrolu štete na vodećem brodu Crnomorske flote, stoji u izvješću.

Institut je dodao da će gubitak ratnog broda smanjiti sposobnost Rusije za izvođenje napada krstarećim projektilima, "ali malo je vjerojatno da će zadati odlučujući udarac ruskim operacijama u cjelini".

ISW piše kako je glavna uloga ruske krstarice "Moskva" vjerovatno bila izvođenje preciznih napada krstarećim raketama na ciljeve u ukrajinskim područjima u unutrašnjosti države, uključujući logističke centre i aerodrome.