Institut za rat: Ovaj grad je iduća ključna bitka u ratu, Rusi ga žele osvojiti

321
Ako to ne budu u mogućnosti, njihov pokušaj da zauzmu istočne regije Donjecka i Luganska vjerovatno će propasti

Ruske trupe pripremaju ofanzivu na istočni grad Slavjansk u nastojanju da se na istoku povežu s drugim snagama u regiji Donbasa, piše u posljednjoj procjeni Instituta za proučavanje rata (ISW - Institute for the study of war).

- Napori ruskih snaga koje napreduju iz Izjuma da zauzmu Slavjansk vjerojatno će se pokazati kao sljedeća ključna bitka rata u Ukrajini - navedeno je u izvještaju, javlja BBC.

Rusi moraju uzeti "Slavjansk i to je njihov minimalni korak", piše u procjeni.

- Ako to ne budu u mogućnosti, njihov pokušaj da zauzmu istočne regije Donjecka i Luganska vjerovatno će propasti. Ruske snage i dalje postižu mali ili nikakav napredak u napadima na tim područjima. Ukrajinske trupe također nastavljaju držati Mariupolj i vjerojatno će nanijeti velike žrtve Rusima, dodaje se u izvještaju.

Nadalje, ISW smatra da ruski napori da generiraju zamjene sastavljene od rezervista i da jedinice sa sjeveroistoka koriste u frontalnim napadima na istoku zemlje mogu uroditi malim ili nikakvim uspjehom.

Ruske trupe napustile su regije Černihiv i Sumi na sjeveru i "vjerojatno će potpuno napustiti ove regije u narednim danima", navedeno je u saopćenju.