INTERVJU: Razgovarali smo sa Ajlom Suljanović i Aminom Kačar, talentiranim i nagrađivanim mladim odbojkašicama iz Velike Kladuše (FOTO)

Ajla i Amina
Intervjuisali smo dvije mlade i perspektivne odbojkašice, članice Ženskog odbojkaškog kluba "Velika Kladuša". Nedavna dodjela priznanja za najbolje sportiste i sportistkinje iz ove općine nas je ponukala da uradimo intervju s njima dvjema. Pogledajmo šta su imale za reći.

Intervju obavio: Arslan Arnautović

U narednim crtama, donosimo vam intervju sa Ajlom Suljanović i Aminom Kačar, mladim nadama velikokladuške odbojke, koje su, iako na samom početku karijere, ostvarile zavidne uspjehe i priznanja, te zasigurno mogu služiti mladima sa USK kao primjer. Intervju možete pročitati ispod naredne fotografije.

Medalje Amina i Ajla
Medalje

Cazin.NET: Možete li nam se ukratko predstaviti, odakle nam dolazite i čime se bavite?

Ajla: Dobar dan, prije svega da se zahvalim na vašem pozivu jos jednom. Moje ime je Ajla Suljanović, imam 17 godina i članica sam ŽOK-a Velika Kladusa već 7 godina.

Amina: Pozdrav, ja sam Amina Kačar, imam 17 godina i dolazim iz Velike Kladuše. Članica sam ŽOK-a Velika Kladuša 9 godina.

Cazin.NET: Evo, danas razgovaramo sa talentiranim i nagrađivanim mladim odbojkašicama, Ajlom i Aminom. Od svih pitanja kojima bismo mogli početi, najbolje nekako da krenemo sa pitanjem za obje: "Zašto baš odbojka?"

Amina: Pa odbojka iz razloga što sam već na prvom svom treningu zapravo shvatila da je to sport kojim se ja želim baviti, i koji je meni zabavan. Odbojka inače nije grub sport, i nema puno povrijeda.. Kroz ovih osam/devet godina koliko već treniram, stekla sam mnogo prijatelja, iskustava sa utakmica, takmičenja i sl. I mogu reći da je odbojka moja prva ljubav, zasigurno

Ajla: Pa nekako uvijek od malena sam se voljela baviti raznim sportovima, ali u odbojci sam se baš nekako pronašla. Od prvog dana mi se svidjelo što je to upravo timski sport i nema nekog fizičkog kontakta sa suprotnim igračima tako da je dosta sigurniji i što se tice ozlijeda. Ali definitvno me najviše privukla ljepota same igre, dinamika i što je to moj neki i "ispušni ventil" od škole i svega drugog.

Cazin.NET: Divno za čuti. Obzirom da smo u naslovu naveli "talentirane i nagrađivane mlade odbojkašice", bilo bi lijepo i da to potkrijepimo. Možete li čitateljima nabrojati neke nagrade i priznanja koje ste dobili, na šta ste najviše ponosni kada je riječ o odbojci?

Amina: Kapiten sam kadetske ekipe, i mogu reći da posljednjih par godina smo stvarno uspješna ekipa. Prvaci smo USK-a.. Također smo prošle godine ušestvovali u prijateljskom turniru koji se održao u Republici Hrvatskoj gdje smo osvojili drugo mjesto.

Što se tiče induvidualnih nagrada, 2017. godine sam proglašena sportskom nadom, a dok sam još pohađala osnovnu školu, dodijeljena mi je i titula najbolje sportistkinje osnovih škola. Tako da, izuzetno mi je drago što već toliko dugo treniram upravo ovaj sport.

Ajla: Pa evo mogu se pohvaliti da smo sa našom juniorskom ekipom bili viceprvaci kantona u prošloj sezoni i da smo učestvovali na seniorskom kupu kantona na kojem smo bili jedna od mlađih ekipa i uspjeli doći do finala gdje smo nažalost izgubili od seniorske ekipe Bihaća, ali smo svakako ponosni.

A što se tice nekih individualnih nagrada 2017 sam bila sportska nada, prosle godine sam od kluba dobila priznanja za najboljeg kadeta a evo ove godine sam proglasena najboljom sportasicom srednjih skola. Ali ipak najdraza mi je nagrada ta sto sam kapiten juniorske ekipe jer je to ipak najljepši osjećaj.

Cazin.NET: Eto, lijepo je čuti da nižete uspjehe. Svakako da je ovo jedna pozitivna priča iz Velike Kladuše. Ali, naravno uvijek postoje dvije strane medalje. Da li je u vašoj dosadašnjoj karijeri postojalo nekih "crnih momenata", ako ih tako možemo nazvati?

Ajla: Jeste, znale smo se susretati sa lošim suđenjem dosta puta. Većinom bi domaće sudije navlačile svojim ekipama bodove, gdje su nama sudili greške kojih nije bilo i na kraju bi nas to i koštalo pobjede. Ali najbitnije je da mi nepravdu nismo uzvraćali.

Amina: Voljela bih da mogu reći da nije bilo tih crnih momenata, ali jeste. Često se dešava da na utakmicama imamo problema sa (ne)korektnim suđenjem, raznim uvredama kako od drugih trenera pa tako i od publike kada smo gosti u drugim gradovima. Naravno, ne uvijek, ali ima tu par izdvojenih klubova.. Ali svakako se ne obaziremo na to, nego idemo nekim svojim tempom prema ciljevima.

Cazin.NET: Šta je to što vas, unatoč negativnostima, motiviše? Uzevši u obzir da odbojka i nije baš najpopularniji sport u BiH.

Ajla: Ljubav definitvno, unatoč svemu treba se boriti za ono što volimo pa tako i u sportu. I najveća motivacija je sama ekipa i uspjeh a naravno i klub i svi članovi.

Amina: Želja za uspjehom, naravno. Ljubav prema sportu, klubu, prema treneru koji nas je i uveo u igru..

Cazin.NET: Za kraj, šta biste poručili mladima na našem kantonu, da li da se bave sportom, da li da ulažu u sebe?

Ajla: Naravno, svima preporučujem da se bave bilo kojim sportom, ne mora biti odbojka, jer samo mogu iz toga izvuci nesto pozitivno. Ja sam za sve ove godine upoznala mnogo prijatelja ne samo iz svog kluba vec i iz drugih gradova. Tako da trebaju da se trude i budu uporni u onome što vole

Amina: Naravno, sport je nešto divno. Svakako da mi, kao mladi, trebamo ulagati u sebe, truditi se biti što aktivniji, boriti se za te naše neke individualne zacrtane ciljeve i na kraju ih ostvariti.

Redakcija portala Cazin.NET želi svu sreću ovim talentiranim odbojkašicama u nastavku karijere, te se nadamo da će u budućnosti predstavljati s uspjehom, kako svoj grad, tako i naš kanton i našu državu Bosnu i Hercegovinu u što boljem svjetlu.

U prilogu je i galerija slika, gdje možete vidjeti momente s terena, te i neke od uspjeha i priznanja koje su ove mlade nade ostvarile.