Rodoljub Drašković: Investicije u Hercegovini će biti sahranjene ili pohranjene

Fabrika „Swisslion“ u Nevesinju više ne radi. Bez posla je ostalo 38 radnika. U upravi fabrike ističu da su razlozi za zatvaranje brojni, a da je najveći među njima - nerentabilnost.

Predsjednik poslovnog sistema „Swisslion“ Rodoljub Drašković kaže za „Avaz“ da ovo nije politička odluka, nego ekonomska.  

Nemamo kadrova

- Normalno je da procesna oprema danas ide tamo gdje postoje bolji tržišni uslovi i gdje vladaju zakoni ekonomije i tržišta. Poslovni sistem „Swisslion“ donio je odluku prema kojoj nemamo interesa da fabrika ostane u Nevesinju, jer radi s kapacitetima od svega 25 posto - istakao je Drašković.

Na drugoj strani, dodaje on, postoje tržište i odlični uvjeti za priređivanje i zbog toga oprema iz Nevesinja ide tamo „gdje poslovni sistem ima ekonomskog interesa“.

- Idemo tamo gdje nam država obezbjeđuje svu infrastrukturu za instaliranje te opreme i gdje nam je tržište na raspolaganju i gdje će kapaciteti biti uposleni sto posto. Sljedeći faktor su kadrovi. Nemamo potencijal kadrova u Hercegovini da bismo dalje razvijali industriju - kazao je Drašković za naš list.

On dodaje da kompanija pet godina investira u kadrove, a potom državni i općinski organi vrbuju te kadrove i vode ih tamo „gdje se ništa ne radi, a gdje je zagarantovana i plata i radni staž do kraja vijeka“.

Tržišni ambijent

- U takvim tržišnim uslovima mi ne možemo raditi – kaže Drašković.

On ponavlja da je jasno rekao da praznog hoda ni on ni poslovni sistem neće imati u Hercegovini i da su „daljnje investicije u ovom dijelu BiH sahranjene ili pohranjene“.

- Sve zavisi od tržišnog ambijenta koji nam bude obezbijeđen – ističe Drašković.

Ekonomski interes 

- Da se mi ne bavimo ekonomijom i zakonima ekonomije, ne bismo danas bili jedna od vodećih kompanija u Evropi. Investirat ćemo tamo gdje imamo ekonomskog interesa - rekao je Drašković.