Investirao milionski kapital u firmu ’Brames’

Četrdesetak godina uspješan privrednik u Njemačkoj l Bavi se proizvodnjom više vrsta metalnih profila, uglavnom za suho građenje

Ibrahim Horozović, porijeklom iz Zavidovića, četrdesetak je godina uspješan privrednik u Njemačkoj. Ima građevinsku firmu u kojoj su zaposleni uglavnom naši ljudi. Iako se posao godinama uspješno razvijao, kaže da mu je oduvijek želja bila pokrenuti biznis i u svojoj zemlji, te uložiti strani kapital u neku granu privrede,prenosi avaz.ba.

Počela obuka
U tome je i uspio. Uložio je proteklih godinu milionski kapital u novootvorenu firmu „Brames“. Nažalost, zbog spore i neefikasne općinske administracije, dozvola na koje se mjesecima čeka, otvaranje firme je teklo dosta sporo. To je nedopustivo, kaže investitor, ukoliko želimo ulaganja u Zavidovićima. 

Direktorica firme je Selvira Skejić, Ibrahimova kćerka, i uglavnom će, zajedno s mužem Mehom, voditi brigu o poslovima u Zavidovićima. Za sada upošljavaju petoricu radnika, čija je obuka na mašinama u toku.

Firma „Brames“ u oblasti metalne industrije bavi se proizvodnjom više vrsta metalnih profila, uglavnom za suho građenje. Sjedište firme je u mjestu Rudače, MZ Hajderovići. Moderno opremljen proizvodni pogon s pratećim objektima proteže se na oko 2.000 kvadrata.

Najsavremenije mašine za obradu metala i proizvodnju su velikih kapaciteta i poštuju se svi propisani standardi. Prema riječima vlasnika firme, ovih dana se čeka i certifikat CE koji treba izdati nadležna firma iz Slovenije.

Prateći pribor
- Osigurali smo u prvom redu strano tržište, tačnije u Njemačkoj, a već imamo dogovorene poslove i za nekoliko domaćih firmi. Kvalitet proizvoda i ispunjenje ugovorenih uvjeta bit će naš zaštiti znak. Za proizvodnju koristimo najkvalitetniji italijanski lim.  

Trenutno je u ponudi osam vrsta profila, od onih za regips ploče do bankina za autoputeve, uz prateći pribor za sve vrste gradnje - kaže Horozović.