Investirati u FBiH ne bi mogao ni Bil Gejts

Hh

Ukoliko bi sutra jedan od osnivača „Microsofta“, multimilijarder i humanitarac Bil Gejts (Bill Gates) odlučio da investira u Federaciju BiH on to ne bi mogao učiniti zbog nerada vlasti.  

Naime, iz Udruženja poslodavaca FBiH ukazali su da zbog nefunkcioniranja Komisije za vrijednosne papire FBiH, u ovome trenutku je blokirano više stotina miliona KM.

- Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcionira od novembra prošle godine zbog odlaska jednog od tri člana Upravnog odbora u penziju. Tokom proteklih šest mjeseci isključivo iz političkih razloga nije došlo do imenovanja novog saziva Komisije. I dok političari, podjednako iz vlasti i opozicije, zbog dnevnopolitičkih poena i partikularnih interesa odbijaju staviti imenovanja članova Komisije na dnevni red Doma naroda Parlamenta FBiH i imenovati njene članove, kompletna privreda FBiH trpi štetu - naglašavaju iz UPFBiH.

Dodaju da ova situacija predstavlja ozbiljnu prepreku domaćim i stranim investitorima.

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle za „Avaz“ kazao je da se zbog ovog stanja na tržištu ne može vršiti nikakva dokapitalizacija.

 

- Komisija nije formirana iz političkih razloga i pravno niti jedan posao se ne može završiti. Imamo minimalno dvije banke koje bi trebale investirati novac, ali ne mogu to uraditi. Već u pet ili šest navrata pisali smo svim mjerodavnim institucijama, ali nikad nismo dobili odgovor – pojasnio je Kutle. 

Dodao je da niko trenutno ne može ostvariti pozitivno poslovanje, ne može niko ništa investirati u dionička društva.  

- U pitanju su stotine miliona KM koliko je samo trenutno na čekanju. Nikom normalnom nije jasna ova situacija, ali je itekako realna – naglasio je Kutle.

Iz kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića za „Avaz“ kazali su da je ovo pitanje bilo tačka dnevnog reda na jednoj od prethodnih sjednica.

 

- Imali smo to na dnevnom redu, ali imali smo i stav zastupnika iz reda hrvatskog naroda po kojem prijedlog za imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire FBiH nije bio usaglašen i oni su rekli da će posegnuti za vitalnim nacionalnim interesom. S obzirom da Vijeće za vitalni nacionalni interes pri Ustavnom sudu nije popunjeno, bojali smo se da bi to dodatno zakočilo taj proces – pojasnili su.  

Dodali su da je u toku usaglašavanje novog prijedloga, te ukoliko predsjednik FBiH izađe sa usaglašenim prijedlogom to se može staviti na dnevni red sljedeće sjednice.

 

Generalni direktor ASA grupacije Eldin Hadžiselimović za „Avaz“ kazao je da potvrđivanje imenovanja članova Komisije stoji na Domu naroda FBiH.

- Trenutno komisija nema mandat zbog kvoruma da donosi bilo kakve odluke. Već šest mjeseci imamo nefunkcionisanje ključne ekonomske institucije u FBiH. Pred ovom Komisijom je stotina zahtjeva koji su vrijedni više od stotinu miliona KM, u potpunosti je blokirano tržište kapitala. Trenutno se ne može ništa investirati u bilo koja dioničarska društva. Na primjer da sutra dođe neko ko hoće da kupi BH Telecom neće moći. Svima su puna usta ekonomije, a mi dolazimo u ovakvu situaciju – pojasnio je Hadžiselimović.