IOM najavljuje novu lokaciju u Bihaću za migrante

Nakon policijske akcije u Bihaću u kojoj je zbog masovne tučnjave među migrantima uhapšeno njih 9 te oduzeto skoro 50 komada hladnog oružja i određena količina droge, na terenu nema novih incidenata.

Međutim, onaj koji se dogodio u posljednjih 48 sati ponovno u fokus stavlja pitanje smještaja kao faktora sigurnosti, pa se najavljuje i nova lokacija u Bihaću, jer su postojeći smještajni kapaciteti ne samo nedovoljni nego i u veoma lošem stanju.

U improviziranome migrantskom centru Đački dom u Borićima, čije je renoviranje počelo tek jesenas, danas je mirno. Nakon što je policija udaljila one koji su svojim ponašanjem unosili nemir među migrante, svi se bave svojim svakodnevnim brigama. Migrantima ona najveća i dalje je - kako se zgrijati u objektu bez prozora i vrata.

Međunarodna organizacija za migracije, u suradnji sa Službom za strance ubrzano radi na rješavanju pitanja smještaja migranata na području Bihaća. Đački dom više ne prokišnjava, no predstoji postavljanje stolarije, sustava grijanja... Međutim, i kad bude dovršen, kapaciteti neće biti dostatni, pa je potrebna još jedna lokacija:

"Mogu otkriti da smo trenutno u pregovorima s vlasnikom tvornice BIRA, koja je malo izvan centra grada, da koristimo i tu lokaciju za smještaj migranata. Prednost te lokacije je u činjenici da je prostor potupno ograđen u smislu sigurnosti, pomaže nam da bolje reguliramo i kontroliramo ulaz i izlaz, a u postojeće hangare bismo smjestili uzimljene kontejnere", kazao je Peter van Der Auweraert, šef regionalnog ureda IOM-a za Zapadni Balkan.

Još je jedna prednost dodatne lokacije, ističu u IOM-u: "Nadamo se da ćemo ta lokacija omogućiti da prepolovimo broj migranata koji trenutno borave u Borićima, s tim da bismo uzeli migrante jedne nacionalnosti i prebacili ih na drugu stranu te tako omogućili sigurnije i lakše kontroliranje situacije na obje lokacije".

Naime, praksa je pokazala, a posljednji izgred u Bihaću potvrdio, da do većine sukoba među migrantima dolazi zbog činjenice da se na migrantskim rutama susreću ljudi iz raznih naroda, kultura i uvjerenja, nerijetko nepomirljivih i u sredinama iz kojih dolaze. Oskudni uvjeti s kojima se također susreću mogu samo povećati napetost.