Hiljade kurdskih izbjeglica u Siriji, Irak otvara drugi kamp

U zadnjih nekoliko dana u irački Kurdistan svakodnevno pristiže više od 1.000 izbjeglica.

Ujedinjeni narodi su otvorili drugi kamp u iračkom Kurdistanu radi prihvata kurdskih izbjeglica koje bježe sa sjeveroistoka Sirije, jer su kapaciteti prvog kampa, u kojem je oko 11.000 izbjeglica, puni,prenosi Aljazeera Balkans.

"Oko 11.000 izbjeglica smješteno je u kampu u Bardarachu, što je njegov maksimalni kapacitet, pa smo 310 izbjeglica iz Sirije prevezli u kamp u Gawilanu", rekao je Rachid Hussein Rachid, glasnogovornik Visokog komiteta UN-a za izbjeglice (UNHCR) u iračkom Kurdistanu, za AFP, prenosi Hina.

Izbjeglički kamp Gawilan primio je 1.850 sirijskih porodica, koje su došle 2011. godine, kada je u Siriji počeo rat, ali je izgrađen novi dio za prihvat novih izbjeglica, dodao je on.

Više od 1.000 svakog dana

Od kako je Ankara 9. oktobra povela operaciju protiv kurdskih Jedinica naodne zaštite (YPG) na sjeveroistoku Sirije, broj izbjeglica u Kurdistanu neprestano raste.

U zadnjih nekoliko dana u irački Kurdistan svakodnevno pristiže više od 1.000 izbjeglica.

U subotu ih je bilo nešto manje, istaknuo je Rachid, jer snage režima Bashara al-Assada, koje su se rasporedile na sjeveroistoku Sirije na temelju dogovora s Kurdima, ne dopuštaju prolazak izbjeglica u Irak.