Iran traži od Međunarodnog suda suspenziju američkih sankcija

Iran je pozvao Međunarodni sud pravde da suspendira nove ekonomske sankcije Sjedinjenih Američkih Država uvedene Teheranu, upozorivši da će one oslabiti njegovu ekonomiju i gurnuti nestabilni Bliski istok u još dublju krizu.

Međunarodni sud pravde u ponedjeljak je počeo da razmatra tužbu Irana protiv SAD-a zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, a rasprava pred najvišim sudom Ujedinjenih naroda trajat će do četvrtka, prenosi Beta.

U pisanoj izjavi povodom tog sudskog procesa, američki državni sekretar Mike Pompeo naveo je da su nove sankcije potrebne da bi Amerikanci bili sigurni, navodi Associated Press.

Šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, postigle su 2015. godine historijski sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Međutim, predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je 8. maja da njegova zemlja izlazi iz tog sporazuma i da ponovo uvodi sankcije Teheranu.

Washington je također zaprijetio sankcijama drugim zemljama ako do početka novembra ne zaustave uvoz nafte iz Irana i ako nastave ekonomsku saradnju s tom zemljom.

Iran je u julu podnio tužbu Međunarodnom sudu pravde, tražeći suspenziju obnovljenih američkih sankcija, tvrdeći da krše bilateralni sporazum iz 1955. godine, takozvani Pakt o prijateljstvu SAD-a i Irana, koji regulira i promovira ekonomske i konzularne veze dvije zemlje.

Bivši saveznici

U vrijeme potpisivanja tog sporazuma SAD i Iran još su bili saveznici, pošto je 1953. godine, uz podršku Washingtona i Londona, pučem srušena vlada Mohammada Mosaddegha i učvršćena vlast šaha Mohammada Reze Pahlavija.

Međutim, diplomatski odnosi dvije zemlje naglo su pogoršani posle Iranske revolucije 1979. godine, tokom koje su Iranci upali u američku ambasadu u Teheranu i uzeli za taoce više od 50 Amerikanaca i držali ih zarobljene 444 dana. Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.

Uprkos drastičnom zahladjenju odnosa, sporazum iz 1955. godine ostao je na snazi.

Iako su presude Međunarodnog suda pravde, nadležnog za sporove među državama, konačne i pravno obavezujuće, nije izvjesno da bi se SAD pridržavao eventualne sudske odluke da suspendira sankcije Iranu.

Teheran je na ročištu u ponedjeljak zatražio od sudaca da hitno narede suspenziju sankcija, dok traje proces utvrđivanja njihove legalnosti, koji bi mogao da potraje godinama. Do odluke po hitnom zahtjevu za suspenziju vjerovatno će proći nekoliko sedmica.

Iran i SAD imaju historiju sporova pred Međunarodnim sudom pravde, a među tim procesima bili su i slučaj napada na ambasadu 1979. i obaranja iranskog putničkog aviona 1988. za koji je američki ratni brod pogrešno mislio da je borbeni avion.