Iran večeras saopštava novu odluku o nuklearnom sporazumu

Iranske vlasti će večeras saopštiti odluku o novoj fazi smanjenja obaveza prema sporazumu o nuklearnom programu, izjavio je portparol iranskog MSP Abas Musavi.

Prema njegovim riječima, odluka o smanjenju obaveza je donijeta ranije ali u svjetlu ubistva generala Kasema Solejmanija biće nekih određenih izmjena te odluke.

O tome će se raspravljati večeras na sastanku, dodao je Musavi ne navodeći druge detalje, prenosi B92.

Iran je u maju počeo da smanjuje obaveze prema sporazumu o nuklearnom programu kao odgovor na američko jednostrano povlačenje iz tog dogovora postignutog 2015. godine poslije nekoliko mjeseci teških pregovora.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je u Brisel iranskog ministra inostranih poslova Muhameda Džavada Zarifa, saopštila je ranije danas Evropska unija (EU) koja je ponovo pozvala na smirivanje tenzija na Bliskom istoku.

Zarif i Borel su istakli da je važno očuvanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu koje je ključno za svjetsku bezbjednost, navodi se u saopštenju EU i dodaje da će Unija "nastaviti da igra ulogu koordinatora u očuvanju sporazuma".

Vrhovni savet za nacionalnu bezbjednost Irana zapretio je u subotu da će osvetiti smrt generala Kasema Solejmanija, ubijenog u petak po naređenju američkog predsjednika Donalda Trampa.