Iranski general otkrio detalje o napadu na ISIL i Mossad, ispalili 15 preciznih raketa

r
Komandant Zračno-svemirskih snaga iranske republikanske garde otkrio je detalje o višestrukoj raketnoj operaciji protiv terorista ISIL-a i lokacija izraelskog Mossad u Siriji i Iraku rano u utorak.

Snimke telefonskog razgovora brigadnog generala Amira Ali Hajizadeha sa šefom IRGC-a u utorak otkrile su detalje o noćnim raketnim napadima na bazu Mossada u iračkom Erbilu i uporišta ISIL-a u Siriji.


Izvještavajući telefonom svog nadređenog, komandant zračnih svemirskih snaga Republikanske garde rekao je da su četiri projektila Kheibarshekan (razbijač dvoraca) ispaljena iz južnih dijelova pokrajine Khuzestan na terorističke mete u sirijskom Idlibu. Istaknuo je sve prošlo bez problema.

Komandant je dodao da su četiri druga projektila ispaljena iz Kermanshaha i sedam projektila ispaljenih iz provincije Zapadni Azarbaijan pale na bazu Mossada u regiji Kurdistan u Iraku.

Projektil Kheibarshekan može pogoditi mete u dometu od 1.450 kilometara s vrhunskom preciznošću. Strateško oružje je projektil treće generacije velikog dometa koji je razvila Republikanska garda s velikim mogućnostima, piše Tasnim.

Novi projektil pokreće kruto gorivo i sposoban je probiti raketne štitove uz visoku sposobnost manevriranja tokom udara.

Raketni udar na Mossadovu špijunsku bazu u Erbilu izveden je kao odgovor na izraelsko ubistvo niza zapovjednika Republikanske garde i fronta otpora, navodi se u saopćenju IRGC-a.

General Seyed Razi Mousavi, član Štaba Republikanske garde koji je služio kao vojni savjetnik u Siriji, poginuo je 25. decembra u izraelskom zračnom napadu u rezidencijalnoj četvrti Zeinabiyah u predgrađu Damaska.

Kasnije, 3. januara, ISIL je izveo teroristički napad na događaju održanom u znak obilježavanja godišnjice ubistva general-pukovnika Qassema Soleimanija u Kermanu, što je rezultiralo tragičnim gubitkom više od 90 života i ozlijeđenim gotovo 300 osoba .

 

Objavu pogledajte KLIKOM OVDJE

 

Foto : Screenshot