Iranski sud osudio jednu osobu na smrtnu kaznu zbog špijuniranja za CIA-u

Presude su uslijedile tokom intenziviranja tenzija između Teherana i Sjedinjenih Država otkako se predsjednik Donald Trump prošle godine povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. i ponovo nametnuo sankcije.

Iranski sudovi osudili su jednu osobu na smrt zbog špijuniranja za CIA-u, a dvije osobe su osudili na 10 godina zatvora zbog istog zločina, dok su četvrtu osobu osudili na 10 godina zbog špijuniranja za Britaniju, objavilo je iransko pravosuđe u utorak.

Presude su uslijedile tokom intenziviranja tenzija između Teherana i Sjedinjenih Država otkako se predsjednik Donald Trump prošle godine povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. i ponovo nametnuo sankcije koje su narušile iransku ekonomiju kako bi prisilile Teheran na ponovni pregovor o sporazumu.

Zasad nije jasno da li je ovaj slučaj povezan s iranskom objavom da je u julu zarobljeno 17 špijuna koji rade za CIA-u.

- Jedna osoba osuđena je na smrt zbog špijuniranja za američke obavještajne službe, ali presuda je uložena na žalbu - kazao je glasnogovornik pravosuđa, prenosi Associated Press.

Ostala dvojica muškaraca, identificirani kao Ali Nefriyeh i Mohammad Ali Babapour, dobili su konačne 10-godišnje kazne za špijuniranje za CIA-u, a naređeno im je da vrate 55.000 dolara koje su dobili, rekao je.

Mohammad Amin-Nasab osuđen je na 10 godina zatvora zbog špijuniranja za britansku obavještajnu službu, izjavio je Esmaili, prenijela je Fena.