Dr. Irfan Ljubijankić: Liječnik, humanista i političar čija će smrt zauvijek ostati misterija (VIDEO)

26. novembra 1952. godine u Bihaću, rođen liječnik, humanista i političar dr. Irfan Ljubijankić.

Medicinski fakultet završio je na Beogradskom univerzitetu 1977., a jedan dio svog života je proveo u Libiji gdje je radio kao liječnik opće prakse. Od 1980. do 1984. specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. Nakon što je završio postdiplomski studij iz ORL i MFK odlazi ponovo u Libiju gdje ostaje godinu dana.

Dr. Irfan Ljubijankić bio je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije. 27. marta 1994. izabran je za predsjednika Glavnog odbora SDA, dok je za ministra vanjskih poslova RBiH postavljen odlukom o izboru Vlade RBiH na sjednici održanoj 23. juna 1994.

Na toj dužnosti je poginuo 28. maja 1995. godine, pod još uvijek “čudnim” okolnostima. Prema zvaničnoj verziji Helikopter Ljubijankić se nalazio u avionu kojim je putovao iz Bihaća u Zagreb, a koji je oboren raketom hrvatskih Srba nedaleko od hrvatsko-bosanske granice, na teritoriji općine Cetingrad.

Uz Ljubijankića  ubijeni su  njegovi saputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, kao i članovi posade Mirsad DupanovićMihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot Dudajev, inače Ukrajinac, za kojeg se također smatra da je poginuo, mada njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Ubistvo bh. delegacije ostalo je do danas nerazjašnjeno.

Njegov brat, Reuf Ljubijankić tvrdi kako je cijela ta situacija izgledala kao dogovor o likvidaciji dr. Ljubijankića.

U video ispod pogledajte i dokumentarni film o ovom velikom čovjeku