ISIL preuzeo odgovornost za napad u Londonu

Sudesha Ammana policija je ustrijelila pošto je u nedjelju izbo ljude na londonskoj uliciEPA-EFE
Izvršitelj napada u četvrti Streatham je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja, kaže se u saopćenju oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za napad nožem u Londonu u nedjelju, saopćila je novinska agencija te grupe Amaq.

"Izvršitelj napada u četvrti Streatham u južnom Londonu je borac ISIL-a, koji je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja", piše u saopćenju.

Sudesha Ammana policija je ustrijelila pošto je u nedjelju izbo ljude na londonskoj ulici.

Bio je 2018. godine zatvoren zbog terorističkih aktivnosti i pušten nakon odsluženja polovine trogodišnje zatvorske kazne.

Amman je hvalio ISIL, dijelio materijale mreže Al-Kaida na internetu i poticao svoju djevojku da roditeljima odrubi glavu.

U vrijeme napada bio je pod nadzorom britanskih službi.

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak strožije zakone za terorističke osuđenike nakon nedjeljnog napada u Londonu.

Pozivi za pooštravanje zakona

Britanski političari nekoliko su puta pozivali da se zakoni za osumnjičenike povezane s terorizmom pooštre.

Ovaj poziv se ubrzao, pošto je u novembru prošle godine bivši zatvorenik ubio dvoje ljudi i ranio još troje prije nego što ga je policija ustrijelila u blizini londonskog mosta.

U trenutku kad se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam, Amman je imao 17 godina i živio je s majkom i mlađom braćom i sestrama, rekle su vlasti.

Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u aprilu 2018. godine te su ga mjesec dana poslije naoružani policajci uhapsili u sjevernom Londonu.

Kad je policija pregledala njegov računar i mobitel, pronašli su da je "skidao" materijale o izradi eksplozivnih naprava i izvođenju terorističkih napada, rekli su tužitelji.