ISIL uspostavio 'pokrajinu' u Indiji

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) je nakon sukoba između naoružane grupe i snaga sigurnosti u osporavanom Kašmiru prvi put objavila da je u Indiji uspostavila „pokrajinu“, javlja u subotu Reuters.

Amaq, novinska agencija povezana s ISIL-om objavila je vijest o osnivanju pokrajine "Wilayah of Hind“ te da je ISIL nanio žrtve indijskoj vojsci u gradu Amshipora u kašmirskom okrugu Shopian.

Saopćenje ISIL-a poklapa se sa saopćenjem indijske policije o sukobu u Shopiani koja navodi da je tom prilikom ubijen pripadnik pobunjeničke grupe „Ishfaq“ Ahmad Sofi.

Objava ISIL-a o uspostavi nove pokrajine prvenstveno ima za cilj osnažiti reputaciju te oružane grupe koja je u Iraku i Siriji doživjela poraz, te je protjerana iz samoproglašenog kalifata. ISIL je svojevremeno u Iraku i Siriji kontrolirao velika područja tih zemalja, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nakon tog poraza ISIL sada pribjegava brzim, kratkim oružanim akcijama i samoubilačkim napadima, a odgovornost je preuzeo i za napade na Šri Lanki na Uskrs u kojima je poginulo najmanje 253 ljudi, među kojima i 45 djece. 

Mete bombaša samoubojica bile su katoličke crkve i luksuzni hoteli u kojima većinom odsjedaju zapadni turisti.

Nakon napada vlasti su pokrenule sveobuhvatnu potragu za osumnjičenima, a predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena je sedam dana nakon napada u ime nacionalne sigurnosti objavio zabranu nošenja "nikaba“, ženske odjeće koja pokriva cijelo tijelo i lice.