Iskustvo Bosanca iz Australije: U karantinu iako je vakcinisan

j
U pratnji policije i vojske državljanin BiH Željko Cumbo je odmah po izlasku iz aviona u Australiji prebačen u 14- dnevni karantin.Za Patriju kaže da je to procedura za sve koji dolaze s putovanja iz drugih zemalja, a u samoj Australiji potpuni lock down je uveden u New South Welsu i Melburbnu

Como je smješten u hotel sa 5 zvjezdica oko kojeg se nalazi vojska a ulazna vrata su mu zapečačena. Hranu mu dostavljaju u kesama.Svoje iskustvo nakon slijetanja na aerodrom je podijelio i na društvenim mrežama.

Doček i tretman na aerodromu u Sidneju kao da svi imamo najteži oblik kuge ili ebole. Vojska kontroliše dolazak i nakon uzimanja tone podataka (niko ne pita za vakcinu ili PCR test) sprovedu vas do autobsa i čak vam i prtljag utovare. Onda autobus pod policijskom pratnjom vozi do hotela (super hotel sa 5 zvjezdica) gdje prvo plicajac ulazi u autobus i očita vam "bukvicu" šta se ne smijete i ako to prekršite ne gine vam novčana kazna ili zatvor. Onda vas opet preuzima vojska i jednog po jednog vode do recepcije gdje dobijete buljuk papira i broj sobe ali ne i ključ od sobe. Nakon toga jedan po jedan u pratnji vojnika ulazite u lift u kojem možete biti samo vi i vojnik i kada dođete na svoj sprat tamo vas dočeka dežurni čuvar koji vas odvede do sobe i to je to, napisao je Željko.

Dok je u karantinu Željko se pita za što služi vakcina, jer je on primio dvije doze Sinofarma, ima negativan PCR i posjeduje antitjela, a ipak je morao u karantin.Za Patriju kaže da je znao za mjere u Australiji ali je morao ići poslovno.Nije mu jasno samo da se sve radi jer u New South Welsu koliko je shvatio od 200.000 testiranih ima 860 zaraženih od kojih je dvoje preminulo. Unutar zemlje postoje takošer ograničenja o kretanju pa svi koji iz New South Welsa bilo gdje putuju moraju takošer u karantin.

Australija je rigorozne mjere uvela prije dvije sedmice, a građani su nezadovoljni. Organizuju se veliki protesti i Sidney i Melbournu. Tokom tih protesta dolazi i do sukoba građana s policijom, pa ima i uhapšenih. Kazna za nepoštivanje mjera je 5.000 dolara..