Islamofob Wilders najveći gubitnik izbora u Evropi

Gert Wilders, svojevremeno najveći islamofob Evrope, kako se volio hvaliti i koji je uzburkao društveno politički život Starog kontineta sada sa napetošću očekuje da li će Velika Britanija ići dalje sa planovima za Brexit, ispričao je za N1 novinar Pavle Pavlović komentarišući rezultate izbora za Evropski parlament.

''Samo ako Kraljevina sa Ostrva istupi iz Evropske unije, Wildersova PVV stranka može, eventualno, dobiti samo jedno mjesto u Briselu'', pojasnio je Pavlović.

Prema mišljenju našeg sagovornika, Holandija je ovim još jednom dokazala da je njeno izborno tijelo najbolji lakmus papir stanja u Evropi.

''Sjetimo se da je taj prijeteći val populista i antievropljana krenuo upravo iz ove zemlje dolaskom Wildersa za kojim su krenuli i Marie Le Pen i drugi'', ispričao je Pavlović za N1.

Wilders je, podsjećamo, lider radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske partije. On je, svojevremeno, u holandskom parlamentu predložio nacrt zakona kojim bi se u toj zemlji zabranili "islamski termini".

"Moramo očistiti zemlju od islama. Islam ne pripada Holandiji. Islam je jednako mržnja i terorizam. Godinama se ništa nije uradilo da se islam spriječi. Zato predlažem nacrt zakona kako bi se zabranili islamski termini u Holandiji", kazao je tada Wilders u obraćanju u državnom parlamentu.

Pažnju javnosti nedavno je izazvala informacija da je Joram van Klaveren, bivši član holandske desničarske Partije za slobodu i bliski saradnik Geerta Wildersa, nakon nekoliko godina aktivne borbe protiv islama i muslimana prešao je na islam.

Ovaj 39-godišnji bivši holandski političar danas je javno priznao da je prihvatio islam. Van Klaveren je odlučio postati musliman u vrijeme dok je pisao knjigu protiv islama. Prema pisanju holandskih medija, van Klaveren je u oktobru prošle godine izgovorio kelime-i šehadet i tako očitovao pripadnost islamu.

Detaljnije o ovoj temi u Dan uživo na N1 televiziji. Emisija je na programu od 16 sati.

Izvor: