Islamofobi gube izbore u SAD

Od 80 islamofobnih kandidata na predstojećim izborima za Predstavnički dom, te pola upražnjenih mjesta u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, kao i određen broj guvernera, pobjedi se može nadati tek njih nekoliko, pokazalo je veliko istraživanje asocijacije Muslim Advocates.

Kako prenosi američki dnevni list Politico, istraživanje je pokazalo da je upiranje prstom u muslimane kao prijetnju svijetu, odbija potencijalne birače.

- Na prste jedne ruke, a ni svi oni nisu potrebni, mogu se prebrojati oni koji će na takvoj priči dobiti povjerenje za još jedan mandat. Ostalih 80 su ili već izgubili ili nemaju nikakve šanse da pobijede u utrci za poziciju u američkim institucijama - prenosi ovaj mediji rezultate istraživanja. 

Ističe se da samo dvojica od 80 kandidata koje je identificirao Muslim Advocates, ne pripadaju Republikanskoj stranci.

- iako puno faktora utuče na izborni rezultat svakog kandidata, ogromna većina onih koji u svojoj kampanji šire islamofobiju već je izgubila izbore ili stabilno ide u tom smjeru - navodi se u studiji.

S druge strane, demokratski kandidati su u usponu. Među njima su i Rašida Tlaib i Ilhan Omar kao već izabrane poslanice iz Mičigena i Minesote u Predstavničkom domu (Kongres) SAD. One su prve muslimanke u američkom parlamentu. Tokom kampanje bile su brutalno napadane, upravo zbog svoje vjere, a dobijale su i prijetnje smrću!