Islamski pedagoški fakultet u Bihaću ustupio dio svoga prostora Domu zdravlja Bihać

J

Zemljotres, čiji je epicentar bio u gradu Petrinji u Republici Hrvatskoj gotovo svaki put se sa veoma jakim intenzitetom osjetio u Bosanskoj krajini. Toga 29.decembra 2020. godine je stradala i zgrada Doma zdravlja Bihać. Prema preliminarnom izvještaju firme "Euroing" koja je angažovana da sačini izvještaj o stvarnom stanju zgrade se navodi da je statika zgrade Doma zdravlja Bihać u velikoj mjeri poremećena.

 

"Nakon preliminarnog izvještaja kojeg smo dobili od firme "Euroing", potvrđeno je da je statika objekta Doma zdravlja Bihać u velikoj mjeri narušena i da trenutno možemo koristiti samo prvi i drugi sprat A bloka zgrade Doma zdravlja, dok ostala tri sprata se ne mogu koristiti. Vidna su oštećena na pregradnim zidovima i na podnim strukturama također. Neophodno je što prije donijeti konačnu odluku oko toga da li je postojeći objekat iskoristiv i može li se sanirati ili je neophodno krenuti u izgradnju novog objekta Doma zdravlja Bihać." - kazao je dr. Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

 

Potpuna reorganizacija Doma zdravlja

Kada je u pitanju trenutno funkcionisanje Doma zdravlja Bihać, direktor Jusufagić ističe da su se brzo reorganizirali i napravili preraspodjelu odjela, izmjestili neke odjele iz zgrade na druge lokacije, tako da danas Dom zdravlja Bihać, iako u veoma teškim uvjetima, funkcioniše i pruža usluge za preko 60.000 građana Grada Bihaća.

 

"Od nekih 7000 m2 koliko smo imali iskoristivog prostora, mi smo koristili više od 6000 m2. Hitnu medicinsku službu smo srećom mogli ostaviti na istom mjestu, s obzirom da građani uglavnom svoju prvu liječničku pomoć zatraže upravo na tom odjelu i bilo nam je važno da se zadržimo na tom prostoru. Područne ambulante smo pretvorili u odjele, a neke službe smo čak bili primorani organizirati u pomoćne kontejnere koje smo postavili na parkingu i tu smo smjestili COVID ambulantu i još neke službe. Uspjeli smo, hvala Bogu, najviše službi zadržati u ova dva sprata, a građane molimo za razumijevanje kada smo primorani da ih preusmjeravamo na neke druge lokacije na kojima smo organizirali pružanje usluga." - istakao je direktor Jusufagić.

 

Islamski pedagoški fakultet stavio svoje slobodne kapacitete na raspolaganje Domu zdravlja

Direktor Jusufagić ističe da je posebno zahvalan Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i njegovom dekanu prof. dr. Hajrudinu Hodžiću, koji su ponudili svoju pomoć i u prostorije Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću smjestili administraciju, s obzirom da se radi o školskom objektu gdje je vrlo rizično da dolaze pacijenti.

 

"Posebno sam zahvalan dekanu Islamskog pedagoškog fakulteta prof. Hodžiću, što nam je ustupio dio prostornih kapaciteta ove obrazovne ustanove i što je pokazao veliko razumijevanje prema onome što nas je snašlo. Osjetio sam tu domaćinsku brigu i potpunu solidarnost sa Domom zdravlja u ovom, za nas sve, veoma teškom periodu. Nadam se da ćemo kao društvo u cjelini cijeniti ovakve geste i da će saradnja raznih slojeva našeg društva uvijek biti na visokom nivou." - poručio je direktor Jusfagić.

 

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić je po saznanju razmjera štete i okolnosti u kojima se našao Dom zdravlja Bihać, zajedno sa svojim saradnicima izvšio konsultacije i promtno reagovao prema resornom ministarstvu i Domu zdravlja Bihać stavljajući svoje slobodne kapacitete na raspolaganje.

 

"Islamski pedagoški fakultet je brzo reagovao, razmotrili smo naše kapacitete i o tome obavijestili resorno ministarstvo i Dom zdravlja Bihać, nakon čega smo odmah upriličili sastanak sa upravom Doma zdravlja Bihać i dogovorili izmiještanje njihovog nemedicinskog osoblja u naše prostorije. Drago nam je da smo našli prostor i na ovakav način pomogli ovu ustanovu od krucijalnog značaja za naš narod i naše zdravlje. Ovim činom smo htjeli svima njima poručiti da nisu ostavljeni, da su i institucije Islamske zajednice njima na raspolaganju i da ćemo i ovo teško iskušenje uspješno prebroditi zajedničkim snagama, ako Bog da." - ističe dekan prof. Hodžić.

 

Šta slijedi i kako pomoći Domu zdravlja Bihać

Direktor dr. Jusufagić pojašnjava da je sada na osnivaču, tj. Vladi USK da preuzme dirigentsku palicu u ovom procesu i donese smjernice i odluke u vezi objekta Doma zdravlja Bihać.

 

"Vlada će u skorije vrijeme angažovati neki od instituta koji rade statičko-geološko ispitivanje da utvrdi precizno kakvo je sadašnje stanje postojeće zgrade i na osnovu toga će donijeti odluku da li se isplati ići u rekonstrukciju postojeće zgrade ili će se posegnuti za izgradnjom novog objekta. Raduje nas činjenica da je Vlada F BiH obećala tri miliona KM za zgradu Doma zdravlja Bihać, a nama lično je najpotrebnija stabilna zgrada u kojoj ćemo moći kvalitetno pružati usluge našim građanima. Moram naglasiti da niko nije, hvala Bogu, povrijeđen i da smo uspjeli sačuvati sve aparate i uređaje, kako one koji su novijeg datuma, tako i one koji duži period koristimo. Mi smo otvorili naš račun za podršku Domu zdravlja Bihać i nadam se da će Dom zdravlja bihać uskoro dobiti kvalitetno adaptiranu zgradu ili potpuno novu zgradu koja bi odgovarala našim potrebama." - zaključio je na kraju direktor dr. Jusufagić.