Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je važan faktor stabilnosti visokog obrazovanja

Svim studentima i njihovim nastavnicima želimo uspješan početak nove akademske godine uz želju da učenje i poučavanje bude od koristi njima, ali i cijeloj zajednici.

Nastava na univerzitetu u Bihaću je počela u ponedjeljak, 7.10.2019. godine. Islamski pedagoški fakultet kao punopravna članica univerziteta u Bihaću, je također otvorio vrata svojim studentima, gdje je uprava fakulteta na čelu sa dekanom doc. dr. Hajrudinom Hodžićem, profesorima i drugim osobljem fakulteta dočekala svoje studente, a onima koji počinju sa svojim studiranjem na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću – brucošima su upriličili prigodan program i nagrade.

Islamski pedagoški fakultet svake godine organizira prijem za nove studente, gdje se na prigodan način izrazi dobrodošlica studentima, razbije ona početna trema i svakako ozvaniči saradnja studenata sa osobljem fakulteta.“ – izjavio je doc. dr. Hajrudin Hodžić, dekan IPF-a u Bihaću.

Kada je u pitanju upis u novu akademsku godinu, Unsko-sanski kanton već nekoliko godina ima značajne probleme zbog malog broja prijava za pojedine fakultete i smjerove. Iako i Islamski pedagoški fakultet dijeli istu sudbinu svojih sestara, većih oscilacija nema i zadovoljni su upisanim brojem studenata i ove godine.

U ovu akademsku 2019/2020. je upisalo 32 studenta na dva studijska odsjeka; islamska vjeronauka i socijalna pedagogija i duhovna skrb. Zadovoljni smo brojem upisanih studenata i vjerujemo da će Islamski pedagoški fakultet i u narednom periodu biti mjesto na kojem će svoje znanje i vještine stjecati brojni studenti iz naše domovine, ali i šire“ – istakao je dekan Hodžić.

Islamski pedagoški fakultet je za Univerzitet u Bihaću i za cijelu bosansku krajinu, te za Islamsku zajednicu u cjelini od vitalnog značaja, što je na jednoj od nedavnih posjeta ovoj ustanovi posebno istakao i reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Husein-ef. Kavazović, koji je za Islamski pedagoški fakultet u Bihaću rekao da je od strateškog značaja za Islamsku zajednicu.

Veliki je značaj Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću za cijelu našu zemlju, ali i za našu dijasporu je neosporan. Naši studenti dolaze iz Hercegovine, srednje Bosne, Tuzle, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i svakako Krajine. Ne mogu zamisliti kakve bi sve posljedice izazvalo nepostojanje Islamskog pedagoškog fakulteta u prethodnom periodu, pogotovo kada je u pitanju predmet Islamska vjeronauka u osnovnim i srednjim školama. Isto tako, siguran sam da će ovaj fakultet imati presudan značaj za naš narod i u narednom periodu, a vjetar u leđa nam je svakako velika podrška koju uživamo od institucija Islamske zajednice, a posebno nam je važna kontinuirana i direktna podrška reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića.“ – naglasio je dekan Hodžić.

Sebila Duraković, studentica prve godine Islamskog pedagoškog fakulteta kaže da je ovaj fakultet upisala jer je njena posebna želja da radi sa djecom, te sa socijalnim slučajevima i drugim ugroženim kategorijama, a o dočeku nje i njenih kolegica i kolega imala je samo riječi hvale.

Ovaj fakultet sam prevashodno upisala zbog toga što očekujem da ću biti osposobljena za rad sa socijalnim slučajevima, što mi je oduvijek bila želja. Posebno volim rad sa djecom. Zahvaljujem se osoblju fakulteta koje nas je dočekalo na ovakav način i sretna sam što sam postala dio ovog, za mene, posebnog kolektiva.

Svim studentima i njihovim nastavnicima želimo uspješan početak nove akademske godine uz želju da učenje i poučavanje bude od koristi njima, ali i cijeloj zajednici.