Ispitivanja o uzrocima iskrivljenja cazinske sahat-kule

U Starom gradu na Ostrošcu obavljena su dodatna geotehnička ispitivanja s ciljem određivanja geomehaničkih karakteristika tla na kojem je izgrađena sahat-kula i utvrđivanja uzroka koji su doveli do njene iskrivljenosti.

Ispitivanja su bila neophodna za planiranje sanacije sahat-kule i zaustavljanja njenog daljnjeg propadanja. Nosilac je Rudarsko-geološko-građevinski fakultet iz Tuzle.

Muhamed Dervić, direktor Kulturnog centra Cazin ističe da je ispitivanjem obuhvaćen i Berksov dio grada za čiju obnovu se priprema dokumentacija.

"Iako je Stari grad pod zaštitom države, za očuvanje i sanaciju, izdvajaju se mizerna sredstva. Ove godine vlastitim novcem je puno toga urađeno, a sve u cilju privlačenja turista, koji svake godine dolaze u većem broju", kaže direktor Dervić.

Skromne prihode donosi i suvenirnica koja je sagrađena unutar Starog grada, a koja turistima nudi proizvode domaće radinosti.

Naredne godine, kao ističe Dervić, bit će saniran srednjovjekovni dio grada, čime će biti zaokružena turistička ponuda, jer posjetioci svake godine u sve većem broju posjećuju ovo unikatno zdanje.