Isporuka drva u Unsko-sanskom kantonu znatno bolja nego prethodnih godina

Cijena ovog energenta u posljednjih pet godina raste, tako da najugroženjim kategorijma stanovništva nije lako obezbjediti topao dom, piše rtvusk.ba.

Sezona je nabavke ogrijevnog drveta. Cijena ovog energenta u posljednjih pet godina raste, tako da najugroženjim kategorijma stanovništva nije lako obezbjediti topao dom. Provjerili smo kakvo je stanje u Udruženju penzionera.

Cijena ogrijevnog drva na tržištu po paleti se kreće od 170 do 200 maraka. Tona uglja košta oko 100 maraka.  S obzirom da se bliži sezona grijanja, moguće je da će cijene energenata rasti. Penzioneri su nestrpljivi i svakodnevno dolaze u Udruženje penzionera i pitaju za ogrijev koji je dogovoren jer su njihovi članovi uplatili sredstva Šumsko-privrednom društvu „Unsko-sanske šume“.

“Po onoj dinamici isporuke kako idu drva do sada, znatno je bolja situacija od prethonih godina. Dogovorena cijena sa šumarijom je 62 KM i nešto feninga u osam rata. Oni su jako zadovoljni sa tom cijenom. Daleko je iznad mogućnosti šumarija da nam isporuči” kaže Ahmet Alibabić, predsjednik Udruženja penzionera Bihać.

Veliki broj kupaca u posljednje vrijeme sa drva i uglja prelazi na pelet, čime će se potrebe za ogrijevnim drvetom i ugljem možda smanjiti. Kontaktirali smo neke proizvođače peleta na području Unsko-sanskog kantona i saznali da se cijena kreće oko 350 maraka po toni i da je jako tražen.