Ispovijest oca brutalno pretučenog mladića sa posebnim potrebama: Kada sam vidio pretrnuo sam...

.
U pritvoru su 19-godišnjak i maloljetnik, za koje policija sumnja da su od oštećenog mladića (19) došli podmiriti navodni dug.

 

Snimak brutalnog fizičkog zlostavljanja iz Kaštela koji se jutros pojavio na društvenim mrežama, tema je cijele regionalne javnosti. Nakon svih dešavanja, oglasio se otac žrtve. Kaže kako je njegov sin nakon tog iživljavanja imao traume.

 

- Meni je ovdje jedan susjed pokazao snimku, dok je on stajao na nogama, nije mi to bilo toliko neugodno gledati, ali kad ga je ošamario i udario, on je odmah pao. Onda sam se ja zgrozio. Uspio se dignuti, ali su ga opet bacili. Pretrnuo sam kad sam ga vidio na podu, priča još uvijek šokirani otac slabijeg mladića nad kojim su se iživljavala petorica mladića.

 

Iživljavanje je trajalao nekoliko minuta, a na snimci se vidi kako dvojica mlate nesretnog mladića šakama i nogama, dok jedan sve snima. Tukli su mladića s poteškoćama u razvoju i tražili su od njega novac, što je potvrdio i njegov otac.

Splitska policija reagovala je brzo, privela je dvojicu - jednog maloljetnika i jednog punoljetnika. Danas su objavili i detalje premlaćivanja mladića s poteškoćama u razvoju u Kaštel Štafiliću.

 

U pritvoru su 19-godišnjak i maloljetnik, za koje policija sumnja da su od oštećenog mladića (19) došli podmiriti navodni dug od 2000 kuna, a pritom su ga tukli, dok je jedan snimao.

 

'Dobio sam batine, malo sam se prepao'

- To je bila subota, negdje oko 10 i 30 ujutro. Oni su trebali doći do mene ovdje, poslali su susjeda da mene pozove. On se zaderao mojim imenom, ja sam izašao vani, kao rekli su da ćemo igrati fudbala. Kako lopte nije bilo nigdje, onda sam ja shvatio o čemu je riječ, ja sam izašao vani i oni su mi rekli da odem do crkve, jedno dvjestotinjak metara od kuće, priča žrtva te nastavlja:

 

- Ja sam pristao, izašao tamo, a oni su me pitali kad će pare, ja sam rekao da ću vidjeti ako uspijem sve sa motorom riješiti, da ću im dati dio. Tu sam dobio malo batina, ali nemam nikakve posljedice, da išta sanjam po noći. Jedino sam se malo prepao, morao sam razmišljati puna dva dana šta i kako. Onda sam doša kući i predložio ocu da jednom od njih damo motor, ima već pola godine, ne vozi ga niko. On se složio, oni su došli i rekao sam tom momku da ćemo napraviti kupoprodajni ugovor i dobit će knjižicu i ključ od vozila. On se sa time složio, uzeo motor, a nakon par dana mi se javlja da mu majka ne vjeruje da je on dobio taj motor. Mislila je da je motor ukraden. Rekao je on meni da zaboravim da se išta desilo, da pare ne moram vraćati. Pitao sam ga šta je s motorom, on je rekao - evo ti ga nazad. Uzeo sam ga nazad, dovezao ga kući, prepričao je napadnuti momak.

 

Dug od 200 narastao na 2000

Mladić je ispričao i kako je došlo do duga od 200 kn do 2000 kn. 

 

- Kad je bila gospa sinjska, trebao sam ići s njima, od majke sam mislio uzeti 200 kn da imam za gorivo do tamo i piće, ali njoj nije došla plata. Svejedno su mi rekli da im ne trebam davati pare, otišli tamo, vratili me kući. Nisu mi se javljali par dana i nabili su mi kamate i odjednom su tražili puno više novaca jer su htjeli na tome zaraditi, odgovara mladić koji kaže da ga boli briga za napadače i da je sad stvar u rukama policije.

 

Nikada nije izašao vani bez da mi se javi

- Meni je sin došao iz Doma, pustili su ga, ma vraga pustili, potjerali su ga jer nije na vrijeme dolazio nazad u dom. On nije lud, jako je bistar, ali je malo blesav. On opere suđe, pomete kuću, robu i sve. Nikad nije izašao vani prije nego što mi je rekao da ide vani i sa kim ide vani. A sada je li to bila istina, sad vidim da nije, dodaje otac žrtve.