Ispred Bire stotine Bišćana negoduje zbog smještanja migranata: Simbolično zatvorili kapiju

.
Vlast u BiH jedini izlaz iz trenutnog problema u kojem su se našli migranti, koji spavaju na livadi pored kampa Lipa, vide u njihovom smještanju u Biru, međutim vlast USK-a, ali i građani uporni su u svom protivljenju.

Da bi kamp Lipa bio uslovan potrebno je nekoliko mjeseci pripreme, a za to vrijeme potrebno je migrante negdje smjestiti. Na samom početku je negodovanjem građana propala ideja njihovog smještanja u Biru, u centar Bihaća, a nakon što autobusima s migrantima nije dozvoljen dolazak ni na Bradinu, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, odluka je ponovo pala na Biru.

Tome se od jutros ponovo žestoko protive Bišćani koji cijeli dan dežuraju ispred kampa Bira i poručuju da će spriječiti povratak migranata na ovaj prostor. Trenutno ih ima otprilike 400.

Uz protestno okupljanje, građani su Vijeću ministara poslali i poruku koja jasno govori da Biru ne treba da razmatraju kao potencijalno mjesto za smještanje migranata.

Oni su simbolično zatvorili kapiju Bire na kojoj su okačili transparente "No camp" i "Bira nije kamp", kazao nam je reporter freelancer Ademir Veladžić.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić je ranije danas uputio otvoreno pismo vlasti u kojem kaže da Vijeće ministara planira njegovo hapšenje (ali i hapšenje njegovih saradnika i gradonačelnika Bihaća) kako bi na taj način otvorili put migrantima s Lipe u Biru.

S obzirom na to da se ne nazire rješenje za smještanje migranata, čini se da će Novu godinu dočekati na livadi, pored kampa Lipa. Mnogi su promrznuti i u lošem zdravstvenom stanju, pa je pitanje koliko će još dugo moći da izdrže.

POGLEDAJTE VIDEO OVDJE!