Istekao rok za zatvaranje Mirala i Bire, građani odlučno idu u radikalnije mjere: Blokiraćemo centre!

Miral
Sej Ramić, jedan od organizatora protesta u bihaću kaže da imaju posla sa migrantima koji bježe od zakona, a ne sa izbjeglicama

 

Početkom ovog mjeseca Operativna grupa za kontrolu nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona najavila je zatvaranje prihvatnih migrantskih centara Bira i Miral. Rok za zatvaranje prihvatnih centara istekao je jučer, ništa nije učinjeno, a građani ovog puta najavljuju radikalnije poteze.

-Državni nivo vlasti i ministarstvo bezbjednosti ne reaguje na naše zahtjeve. Tražimo da vlast samo radi svoj posao. Migranti koji dolaze na prostor Bihaća su do sada napravili 4.000 krivičnih djela. To su migranti koji bježe od zakona a ne izbjeglice, a mi to osjetimo na našoj koži. Tražimo da se ispune obećanja, migrante treba dislocirati i raditi na njihovoj deportaciji. Ministarstvo sigurnosti ništa nije uradilo i mi kao građani smo primorani izaći na proteste, kazao je Sej Ramić, jedan od organizatora protesta u Bihaću.

Građani će, kažu, blokirati centre dok se oni ne zatvore. Naglašavaju da od mirnih protesta nisu imali koristi,a su odlučni da idu korak dalje.