Ističe rok dat vlastima USK-a

Nakon što su prošlog mjeseca prosvjetni radnici USK-a održali štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama Kantona, a zbog umanjenih januarskih plaća, nedoslijedne primjene kolektivnih ugovora i dugova po raznim osnovama, stigao je i maj u kojem su obećali da će svakodnevno štrajkovati.

Standardi i plate

Podsjećamo, škole su još zimus izgubile dvije sedmice nastave zbog prirodnih nepogoda. Nadoknada časova nije bila predmet rasprave, jer su prosvjetari spremni sve to nadoknaditi, uključujući i štrajkove na koje su primorani zbog neadekvatnog odnosa Vlade prema njima.

- Nakon pregovora mogu samo da kažem da ništa nije riješeno. Imamo čvrsto obećanje da će razlike u januarskoj plaći isplatiti do sutra. Do ponedjeljka bi nam trebali dostaviti i traženi pravilnik o napredovanju za predškolsko i osnovno obrazovanje, o kojem bismo se trebali očitovati. Obećali su i da će pedagoške standarde završiti u toku dana i da će nam ih poslati na mail. Ali, nama je prioritet razlika na plaću, jer smo za to potpisali sporazum koji nije ispoštovan i dosta je više zavlačenja. Nije uredu da se sporazumijemo, da se potpišu akti i da se onda sa njihove strane ne poštuju, kazala nam je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu.

SINDIKALISTI PRED VLADOM

Sindikati su Vladi dali ultimatum da, ukoliko do ujutro ne bude isplaćena razlika januarskih plata, oni će ići u svakodnevne štrajkove upozorenja, do ispunjenja zahtjeva. Kolektivni ugovori za osnovno obrazovanje su od februara na snazi. Srednje obrazovanje je sa Ministarstvom već potpisalo Pravilnik o napredovanju, preostalo je da vlast to isto učini sa predškolskim i osnovnim obrazovanjem. Ti dokumenti će stupiti na snagu u septembru, ali sindikati ne žele da čekaju, jer imaju loša iskustva kada su obećanja u pitanju.

Dodatno vrijeme

- Ono što nam je jako važno jeste da naše kolege u predškolskom obrazovanju konačno dobiju pedagoške standarde koji će se primjenjivati. Mi smo svjesni da moramo ispuniti nastavni plan i program, i to nama ne predstavlja problem niti će nas to odvratiti od eventualnog štrajka, ali smo ipak dali još vremena Vladi da ispuni naše zahtjeve, kažu nam sindikalci.

Izvor: