SIPA hapsi od jutros: Istragom za namještanje utakmica obuhvaćen i Irfan Durić iz Cazina

Policijski službenici SIPA od ranih jutarnjih sati vrše lišenja slobode i pretrese na više lokacija u BiH, a među lokacijama je i Cazin.

Akcija se provodi po naredbama Tužilaštva i Suda BiH zbog sumnje da su namještali fudbalske utakmice. Navedene aktivnosti odnose se na nezakonite radnje fudbalskih menadžera, funkcionera FS BiH i fudbalskih sudija, kao i namještanje fudbalskih utakmica Prve lige FBiH u toku takmičarske sezone 2018/2019.

Nakon što ih je jutros uhapšeno osam, još četiri osobe su do podne lišene slobode, pa ih je na ispitivanju ukupno 12, potvrđeno je. 

Kako piše Radiosarajevo.ba, prva hapšenja su jutros bila u Orašju, Šamcu i Novom Travniku, a dvije dodatne lokacije su Sarajevo i Cazin.

Na ispitivanju su, između ostalih, sudije na A listi Prve lige Federacije BiH Ilija Živković, Zoran Grbić, Haris Poprženović i Kenan Bajraktarević te Miloš Gigović, arbitar iz Bosanske Gradiške. 

Tu su i osobe zaduženje za određivanje sudija Salem Prolić, iz Komisije za sudije i suđenje u NSBiH,  te Vladimir Dominković, kao i Irfan Durić, predsjednik Nogometnog saveza Federacije BiH i Član Izvršnog odbora, te član stranke A-SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. On je uhapšen u Cazinu. 

Među uhapšenim su i Ante Bilješko i Fuad Zahirović, član Komisije za suđenje i posmatrač u Nogometnom savezu FBiH.