Istraživanje NDI-a: Dodik nema većinsku podršku naroda u RS-u za nezavisnost entiteta

.
Američka nevladina i nestranačka organizacija Nacionalni demokratski institut (NDI) objavila je rezultate ankete provedene u Bosni i Hercegovini u kojoj je učestvovalo 2.518 ispitanika (1.564 u Federaciji BiH i 894 u Republici Srpskoj) iz koje je vidljivo da 90 građana smatra da se BiH kreće u pogrešnom smjeru.

 

Anketa NDI-a u Bosni i Hercegovini, sprovedena u decembru 2021. godine, pokazala je da manjina ispitanika u Republici Srpskoj sa 34 posto, podržava deklarisanu namjeru Milorada Dodika da povuče RS iz državnih institucija, sa 35 posto za nezavisnost RS.

Četrdeset osam (48) posto ispitanika u RS je protiv povlačenja RS iz državnih institucija, a 45 posto ispitanika u RS je protiv nezavisnosti. Izbjegavanje međuetničkog nasilja (72 posto) i fokusiranje na ekonomiju (69 posto) smatralo se hitnijim od promovisanja srpskog jedinstva (49 posto).

Istraživanje je provedeno prije invazije na Ukrajinu i nakon što je visoki predstavnik nametnuo amandmane na krivični zakon kojim se zabranjuje poricanje genocida i veličanje ratnih zločina. Podaci anketa pokazuju da 60 posto cijele države odobrava amandmane, uključujući 60 posto Srba. Velika većina ispitanika u RS Dodikovu odluku da bojkotuje Parlament BiH i napusti državne institucije vidi kao čin odmazde na postupke visokog predstavnika. Oko 75 posto ne vidi nikakvu korist od Dodikovog odbijanja da se pridržava novih zakona.

"Istraživanje potvrđuje ono što NDI vidi na terenu. Ljudi širom Bosne i Hercegovine žele mir, daju prioritet ekonomskom razvoju i ne podržavaju etničku podjelu", rekao je Nenad Simović, viši rezidentni direktor NDI/BiH, u Sarajevu.

"Oni žele da vlada kao što su korupcija, nezaposlenost i davanje mogućnosti mladima".

Otprilike 90 posto smatra da se BiH kreće u pogrešnom smjeru (u poređenju sa 85 posto u 2020.). Ovo rastuće nezadovoljstvo povezuje se sa ekonomskim problemima, političkim ćorsokakom i korupcijom, koji su glavni problemi.

Podrška članstvu u Evropskoj uniji je porasla u odnosu na prethodnu godinu, sa 85 posto, uz primjetan porast podrške Srba sa 55 posto u 2020. na 64 posto u 2021. Pristupanje NATO-u i dalje izaziva podjele, uz snažnu podršku Bošnjaka (90 posto) i bosanskih Hrvata (92 posto) i čvrsto protivljenje Srba (82 posto). Veći nivo podrške EU integracijama u RS korelira sa suzdržanošću javnosti da skrene s puta ekonomskog razvoja, društvene stabilnosti i političke integracije.

Možda je teško predvidjeti korelaciju između podataka istraživanja i izlaznosti birača na općim izborima u oktobru 2022., ali postoje primjetni pomaci u odnosu na prijašnja istraživanja NDI-a koja ukazuju na mogućnost snažnog odaziva birača, pri čemu 58 posto ispitanika iz sve tri glavne etničke grupe tvrdi da će sigurno glasati. To se odnosi na 56 posto Bošnjaka, 63 posto bosanskih Hrvata i 60 posto Srba.