Istraživanje: Pametni telefoni dijele naše podatke svakih pet minuta

.

Istraživanje Trinity Collegea u Dublinu pokazalo je da postoje veliki problemi s privatnošću podataka vlasnika pametnih telefona. Isto istraživanje pokazalo je i da nema velikih razlika između vlasnika Applea i Googlea kad je u pitanju prikupljanje određenih podataka. Iako mnogi smatraju da Appleovi uređaji nude veću privatnost, ispalo je da to baš i nije tako kako se smatralo.

Istraživanje je utvrdilo da su Googleove slušalice prikupile znatno veću količinu podataka od onih tvrtke Apple. U vremenskom razdoblju od 12 sati, Pixel mobiteli poslali su oko 1 MB podataka, dok su u istom razdoblju iPhone uređaji poslali Apple-u oko 52 KB. Podaci koji su dijeljeni odnose se na informacije o SIM karticama, serijski broj hardvera, IMEI, Wifi MAC adrese i telefonski brojevi.

Studija ističe da mnogi korisnici prihvaćaju činjenicu da Apple i Google prikupljaju podatke s naših pametnih telefona, kako bi osigurali rad usluga kao što su Google Drive ili iCloud. Ostaje nejasno zašto i dalje postoji potreba za prikupljanjem velike količine podataka čak i onda kad se mobitel koristi samo za osnovne funkcije poput upućivanje i primanje poziva.

Istraživanje je pokazalo i da pametni telefoni ne šalju samo podatke o vlastitim aktivnostima, već i o uređajima koji se nađu u njihovoj blizini, piše bljesak.info. Postavlja se pitanje, je li u vrijeme pametnih telefona naša privatnost uopće zaštićena.