Istraživanje sa velikim upitnikom: Vakcina koju su primili mnogi građani bivše Jugoslavije ublažava udar COVID-19?

kjhgfd
Zemlje u kojima je obavezno besežiranje, odnosno, primjena BCG vakcine protiv tuberkuloze, imaju deset puta manju smrtnost od COVID-a 19, nego zemlje u kojima se one ne upotrebljavaju.

Ove su statistike proizašle iz istraživanja koje su proveli američki i britanski naučnici, a rezultati studije predstavljeni su prije nekoliko dana.

BCG je skraćenica za “Bacillus Calmette-Guerin”, i ova vakcina protiv tuberkuloze nazvana je po dvojici francuskih naučnika koji su došli do njegova otkrića prije stotinu godina. U obaveznu primjenu uvele su ga države koje su kroz historiju imale veliki broj oboljelih od TBC-a. Države poput Italije, Amerike ili Nizozemske nemaju ga u obaveznom programu cijepljenja, i upravo je u tim državama smrtnost od koronavirusa iznimno velika, piše 24sata.hr.

Američko-britanska naučna studija pratila je smrtnost od COVID-a-19 u 178 zemlja, u periodu od petnaest dana, odnosno, od 9. marta do 24. marta. Brojke su na kraju pokazale da je pojavnost COVID-a 19 u zemljama gdje nema besežiranja deset puta veća nego u zemljama gdje se vakcina primjenjuje, a jednako tako i da je smrtnost u zemljama koje besežiraju deset puta manja nego u onima koje to ne rade.

Dr. Ashish Kamat, američki onkološki hirurg, koji je radio na ovoj studiji, rekao je nakon svega da su u trenutku dok se čekaju rezultati o tomu koliki je zaštitni učinak BCG-a u slučaju koronavirusa, ovi pokazatelji koje je iznjedrila studija zapravo ugodno iznenađenje.

Hrvatski akademik Miroslav Samaržija, direktor Klinike za plućne bolesti Jordanovac, kaže da je sve to još na bazi naučne špekulacije.

“Cijela priča nije dovoljno znanstveno potkrijepljena. Pojavili su se i protuargumenti, poput onih da se u Londonu besežiranje redovito provodi, a London je istodobno jedno od većih žarišta virusa.
U svakom slučaju, ova studija je dobar pokušaj i zvuči ohrabrujuće, no trebat će još niz analiza da njezini rezultati budu znanstveno utemeljeni i da se uzimaju kao činjenice”, kaže za 24sata.hr akademik Samaržija koji smatra da su za dobro stanje u Hrvatskoj u prvom redu ključne bile stroge restriktivne mjere koje su rano uvedene, dok sve ostalo može biti samo pozitivan dodatak tim mjerama.

Slično smatraju i bh. stručnjaci.

“Zaista, jeste manji broj oboljelih u zemljama tog nekakvog socijalističkog bloka, gdje je BCG vakcina bila obavezna, za razliku od zapadnoevropskih zemalja, gdje ta imunizacija nije bila obavezna. Tako da ima nekih elemenata da natjeraju čovjeka da razmišlja o njenoj učinkovitosti. Međutim, decidirano tvrditi da je to tačno, to se, ja mislim, niko u svijetu ne usuđuje” kazao je dr. Željko Ler u razgovoru za bh. medije.