Italija dodjeljuje 500.000 eura Crvenom križu koji pomaže migrantima u BiH

Mig
Ambasada Italije u BiH saopćila je da vlasti Italije pomno prate situaciju u Bosni i Hercegovini nakon zatvaranja bivšeg kampa “Lipa“ kod Bihaća, te su zabrinuti zbog humanitarnog stanja migranata i tražitelja azila koji su trenutno bez smještaja i bez pristupa osnovnim potrebama.

 

"U tu svrhu, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije odlučilo je dodijeliti 500.000 eura Crvenom križu koji djeluje na terenu i zatražilo je od Europske komisije da poduzme mjere za ublažavanje patnji ovih ljudi“, navodi se u saopćenju Ambasade Italije u BiH.

 

Vlasti Italije također su pozvale vlasti Bosne i Hercegovine, kako centralne tako i lokalne, da apsolutno i hitno nađu rješenje koje može omogućiti potrebnu pomoć migrantima i azilantima, te da se uzmu u obzir klimatske prilike i poteškoće povezane s pandemijom COVID-19.

 

Također, oglasili su se i na Twitteru.

 

“Italija je jako zabrinuta zbog humanitarne situacije u USK, donira 500.000 eura Crvenom križu za pomoć na terenu. Dugoročno rješenje od svih nivoa vlasti ostaje potrebno i moguće. Sa dobrom voljom sve se može riješiti. Italija je tu da pomogne, ali svako mora uraditi svoj dio“, naveli su.