"Čudo" na pomolu: Da li će Italija prvi put dobiti ženu na čelu vlade

Još nema rješenja Gordijevog čvora u Italiji nakon ostavke premijera Giuseppea Contea.

Traju pregovori stranaka koje vodi dosadašnji potpredsjednik vlade Luigi Di Maio, a pokušava se pronaći većina za odobravanje ustavne reforme koja smanjuje broj parlamentaraca.

Naravno, neizbježno pitanje u svim pregovorima je migrantska politika kojoj ton daje kontroverzni Matteo Salvini, najzaslužniji za prošlosedmični pad Vlade. No, najveći izazov predstavlja oporavak javnih financija, odnosno pronalazak ušteda u budžetu kako bi se spriječilo podizanje PDV-a za čak 4 posto - objavljuje Radio Sarajevo.

Predsjednik Sergio Mattarella (78) dao je strankama više vremena za mogući dogovor o novoj vladi, dok se Salvini nada propasti pregovora i raspisivanju novih izbora.

Na pitanje ko bi mogao novu vladu u prvi plan neočekivano izbija Marta Cartabia, 56-godišnja potpredsjednica Ustavnog suda, povjernica predsjednika države. Dolazi iz Milana, predaje na brojnim univerzitetima, a u karijeri je radila u raznim odborima Europske unije. Ako bude izabrana, postat će prva žena na čelu Vlade Italije.

Zbog umjerene politike Marta Cartabia smatra se potpunim antipodom ksenofobnom desničaru Salviniju. Krasi je odgovornost i moralnost, nestranačka je ličnost, pa se mnogi nadaju da je Cartabia prava osoba na čelu nacije koja, prema časopisa "l'Espresso", uvijek misli na sebe, nikako na državu…