Italijan koji je sinoć utrčao je nogometaš, vlasti Katara donijele (ne)očekivanu odluku

l
Nesvakidašnju scenu vidjeli smo sinoć na Svjetskom prvenstvu u Kataru između Portugala i Urugvaja.

Portugal je poveo 1:0, a onda se na terenu pojavio neočekivani 'gost'.

Tačnije na teren je utrčao muškarac koji je u rukama nosio zastavu duginih boja koja se smatra simbolom LGBT zajednice.Poznato je da se od početka turnira u Kataru vodi borba za ljudska prava unatoč velikoj zabrani domaćina.

Kapitenima je zabranjeno da nose kapitenske trake u duginim bojama i svi pokušaji da se na ovaj način iskaže podrška LGBTQ zajednici su uglavnom ugušeni.

Radi se o Italijanu Mariju Ferriju koji trenutno igra nogomet, a član je niželigaša Castel di Sangra.

Početkom ove sezone nastupio je u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu kao član Tre Fiorija iz San Marina. Rival ovog tima bila je luksemburška Fola Esch.

Očekivala se žestoka kazna, ali on je već na slobodi.

Talijanski državljanin koji je u ponedjeljak utrčao na teren na utakmici SP-a sa zastavom duginih boja i majicom sa podrškom Irankama i Ukrajini brzo je pušten na slobodu“, rekli su iz italijanskog ministrastva vanjskih poslova.

Ferri je već prekidao utakmice nekoliko pita, kao npr. 2010. Godine kada je utrčao na meč SP-a između Njemačke i Španije.

Više puta znao je završiti u kućnom pritvoru, no to ga nije spriječilo da sinoć krene u nove avanture.

Ranije je govorio da mora djelovati zbog agresije Rusije na Ukrajinu, te da je čak samostalno organizovao prijevoz izbjeglica preko granice sa Poljskom.

Radim to sam. Plaćam sve i ništa neću zauzvrat. Nedopustivo je da to neko ljudima naplačuje. Ljudi su očajni“, rekao je Ferri za CBS Sports.