Iz Ambasade Njemačke u BiH pojasnili zbog čega su građani čekali u redu

ambasada njemacke
Iz Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini su za Radiosarajevo.ba pojasnili da građani koji su jutros stajali u redu ispred ove ambasada, nisu čekali dozvolu za rad u Njemačkoj, već da su dostavljali potvrdu o prelasku granice.

 

Naime, riječ je o osobama koje su zbog pandemije koronavirusa bili primorani ostati duži vremenski period u Njemačkoj i koji su nakon povratka iz Njemačke obavezni predati potvrdu o prelasku granice, koju mogu predati u ambasadi srijedom do 12 sati.

Ujedno, Njemačka ambasada u Sarajevu nam je dostavila i važnu obavijest o potvrdama o prelasku granice.

"Ova obavijest se odnosi na osobe koje je služba za strance u Njemačkoj zamolila da u svrhu dokazivanja izlaska iz Njemačke svoju potvrdu o prelasku granice lično predaju u Ambasadi u Sarajevu", pojasnili su iz Ambasade Njemačke.

Ambasada od 1. jula 2020. godine ima mogućnost da svake srijede u prijepodnevnim satima od 8 do 12 sati prima potvrde o prelasku granice.

"U tu svrhu se neće zakazivati termini. Ukoliko dođe do prevelike gužve, prijem će se u datom slučaju morati odgoditi za iduću sedmicu. Svaka osoba kojoj je potrebna potvrda o prelasku granice mora lično doći u Ambasadu i donijeti formular koji je izdala služba za strance! Nije moguće da predajete potvrde o prelasku granice za treća lica, čak ni za članove porodice", dodali su iz Ambasade Njemačke, uz pojašnjenje da svi koji dolaze obavezno moraju nositi zaštitne masku za usta i nos.