Iz BiH nemoguće otići kada i kako želite: Potpisa nema, zamjenica direktora na bolovanju

odlazak
Iako je zamjenica direktora potpisala plate za prošli mjesec, potrebnu dokumentaciju radnicima koji su posao dobili u inostranstvu još uvijek nije. Čeka se odluka Vijeća ministara koje je stavilo ovu tačku na dnevni red ukoliko sjednica uopće bude održana.

 

Brojni građani koji žele raditi u inostranstvu su trenutno u problemima. Agencija za rad i zapošljavanje BiH, nakon završenih izbora i preuzimanja mandata u Skupštini KS generalnog direktora, apsolutno ne funkcioniše. Ukoliko vam treba samo još taj jedan papir nemoguće ga je dobiti jer je i zamjenica direktora na bolovanju.

Iz ove države nemoguće je i otići kada i kako vi to želite. Almir Hadžiefendić iz Gračanice dobio je posao medicinskog radnika u Njemačkoj, ali još uvijek poslodavac čeka na njegov dolazak.

“To što se oni, parafraziram, igraju političkih igrica, mene ne interesuje, ja nisam politički aktivan. Moji roditelji su obični radnici, brat i ja se trudimo, školovali smo se, ništa nam ova država nije dala. Mi nismo ni politički podobni da dobijemo posao u BiH, predavali smo, bili smo odlični u školi, ali trebamo dati par hiljada za posao. Mi nemamo to niti želimo. Tako funkcioniše ovaj sistem i vi ste naravno upoznati. Svi oni će dobiti svoju plato i naravno da trebaju da dobiju, ali trebam i ja dobiti svoj potpis koji će mi omogućiti da idem za boljim životom”, rekao je medicinski radnik Almir Hadžiefendić.

Promjenu datuma početka ugovora Almir je već jednom tražio od klinike u Bonu. Strahuje da mu drugi put neće izaći u susret. Direktor u ostavci ne želi obnašati dvije funkcije i ne smatra se odgovornim za nastalu situaciju.

“Kako je zamjenica mogla da potpiše, kako ste vi rekli, plate tako je mogla da potpiše ovlaštenje pomoćniku direktora koji bi sve te poslove mogao da obavlja u istom kapacitetu kao i zamjenica. Ja sam podnio ostavku sa određenim datumom, čini mi se 10.11. Sasvim bi bilo apsurdno da potpisujem bilo kakav dokument, a da me Vijeće ministara razriješi s tim datumom. Svi ti dokumenti koje bih ja potpisao pravno ne bi bili valjani”, rekao je Muamer Bandić, direktor u ostavci.

Iako je zamjenica direktora potpisala plate za prošli mjesec, potrebnu dokumentaciju radnicima koji su posao dobili u inostranstvu još uvijek nije. Čeka se odluka Vijeća ministara koje je stavilo ovu tačku na dnevni red ukoliko sjednica uopće bude održana.

“Mi radimo normalno do onog trenutka kada ti dokumenti moraju otići izvan agencije. Nama su ruke vezane u ovoj situaciji, u ovom trenutku to nije do nas“, rekao je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Nije ni do građana koji ispaštaju. Prethodne dvije sjednice nisu održane, a iduća je zakazana za sutra. Almiru su odgovorili da im je žao.

“Potvrđujemo primitak vaših mailova, te suosjećamo s vašim problemima kao i sa problemima ostalih osoba koje imaju iste i slične probleme. O ishodu navedene sjednice kao i same tačke razrješenja direktora Agencije ne možemo znati, ali se nadamo da će vaši problemi ipak biti razriješeni”.

Iz Agencije kažu da ih na potpis čeka 25. Kada će konačno moći otići u bolje sisteme od ovog saznat će nakon sjednice Vijeća ministara koje nije održalo prethodne dvije, a ne mora ni zakazanu za sutra jer sankcije snositi neće.