Iz Cazina poslana poruka: ‘Nije vrijeme za podjele nego za ujedinjenje u borbi za očuvanje države BiH’

.
Povodom obilježavanja Dana grada u Cazinu je održana centralna manifestacija koja je na jednom mjestu okupila predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, Oružanih snaga BiH, komandante, branioce, predstavnike vjerskog i civilnog društva. Sa ovog skupa poslane su jasne i nedvosmislene poruke – BiH nema alternativu i svako ko se usudi da je pokuša razoriti, bit će u tome spriječen.

 

„U normalnim političkim okolnostima poželjno je da se političke stranke takmiče u nuđenju ideja, programa i projekata za kvalitetnije unutrašnje sadržaje u državi. Međutim, u vrijeme direktnih i brutalnih nastraja na ustavni poredak BiH nužno je okupljati i povezivati sve probosanske stranke u zajednički front za očuvanje države BiH. Među probosanskim strankama ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju kada se odlučuje o kapitalnim pitanjima kao što su očuvanje i afirmiranje nezavisnosti i suvereniteta države, zaštita teritorijalnog integriteta, poštivanje i afirmacija principa ustavnosti i zakonitosti, promocija i osiguranje ljudskih i građanskih sloboda“, kazao je u svome obraćanju Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH.  

Cijela Krajina je opredijeljena za razvoj i napredak i na tom putu svi načelnici i gradonačelnici očekuju podršku ostalih nivoa vlasti.  Svojom herojskom borbom za BiH, zaslužili su i više od toga, kazao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević naglasivši da među nama i danas žive heroji i patriote koji su spremni braniti državu od sve češćih nasrtaja na njenu slobodu, suverenitet i terotorijalni integritet.

„Ovo nije vrijeme za kukavice. Ovo nije vrijeme pozicija. Ovo je vrijeme odlučne borbe. Onaj ko to ne razumije ili je neznalica ili nama ne pripada. Nema pojedinaca, oni su nebitni. Zajedno smo bitni i to je naš pravac. Spremni smo da se odupremo  svakome ko pokuša da na bilo koji način ugrozi državu BiH. Svjedočimo ovih dana igrokazima koji su režirani u Banjoj Luci i Beogradu. I  umjesto da se stide i da traže oprost jer falsificiraju historiju, oni se ponašaju sve gore. Ovo je trenutak kada mi moramo reći da nam je BiH iznad svega“, rekao je Ogrešević.

Podsjetivši na opredijeljenost Krajišnika i Cazinjana da u svakom trenutku brane svoju državu,  Muhamed Delalić, cazinski komandant, je istaknuo da je Cazin dokazano kroz historiju uvijek bio grad koji je njegovao tekovine antifašizma.

„Na tom putu je bio u odbrambeno – oslobodlilačkom ratu, na tom putu je i danas. Dijelim zajednički ponos sa preživjelim saborcima što su se u najkritičnije vrijeme, početka bezočne agresije na BiH, drznuli i uključili u odbranu BiH, svjesni da se bore protiv jačeg i moćnijeg. Izdržali smo neimaštinu, nedostake oružja, municije, hrane, izdaju u redovima svoga naroda. I takvim okolnostima uspjeli sačuvati državu. Uspjet ćemo i sada kada se na državu udara sa svih strana“ , rekao je Delalić.

Osim političkim oružjem, BiH se danas brani ekonomskim razvojem i obrazovanjem mladih, ulaganjem u projekte jačanja infrastrukture i privrede.

„Unsko – sanski kanton i Grad Cazin su na tom putu i naša Vlada će nastaviti podržavati sve segmente društva kako bismo bili i jači i moćniji“, istaknuo je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Prethodno su zvanice i predstavnici društveno – političkog života grada Cazina i USK položili cvijeće na centralno spomen obilježje i odali počast poginulim braniocima Cazina i BiH te prisustvovali pokaznoj vježbi Civilne zaštite i Jedinice za podršku MUP-a USK.