Iz CCI-ja upozoravaju na vrlo loš kreditni rejting: BiH gora od Senegala i Papua Nove Gvineje

Agencija „Standard & Poors“ kreditni rejting BiH potvrdila je ocjenom B sa stabilnim predznakom, a ovaj rejting spada u kategoriju država sa spekulativnim i vrlo spekulativnim kreditnim rejtingom, te ako numerički posmatramo skalu gdje ima ukupno 21 pozicija, ova ocjena je na 15. mjestu, što je u donjoj trećini skale, navodi se u izvještaju „Stanje nacije“ koji svake godine priređuju Centri civilnih inicijativa (CCI). 

 

 Kada posmatramo 131 analiziranu državu kojima je dodijeljen rejting, samo 18 država svijeta lošije je rangirano od BiH. Neke od država koje imaju isti kreditni rejting kao i BiH su Etijopija, Ruanda, Uganda, Burkina Faso. Usporedbe radi, bolji kreditni rejting od BiH imaju Senegal, Kenija, Papua Nova Gvineja koje imaju rejting B+, a u istoj grupi su se našle i neke države regije (Albanija i Crna Gora), dok Slovenija ima rejting A+, što znači da je za devet nivoa iznad BiH - istaknuto je iz CCI-ja.

Dodaje se da je kreditni rejting, osim što procjenjuje mogućnosti i spremnost vlade jedne zemlje da servisira svoj dug, prihvaćen kao jedan od relevantnih kriterija prilikom procjene rizika za investicije u određenu državu.

Također, zabilježen je i enormni teret servisiranja duga u budžetskim prihodima entitetskih vlada, i to s trendom rasta, umjesto snižavanja, što je bio jedan od prioriteta Reformske agende.

 Udio od 58 posto, odnosno 65 posto duga u budžetskim prihodima FBiH za prošlu i ovu godine, samo je ekstreman nastavak trenda iz ranijih godina i praktično je zarobio budžet te minimizirao šanse za stvarnu stabilizaciju javnih finansija. S druge strane, u RS je nešto bolja situacija - procentualni udio tereta duga iznosio 44 posto u prošloj godini, a bilježi blago poboljšanje od dva posto u ovoj godini – navodi se u izvještaju.

Prema mišljenju analitičara CCI-ja, trenutno stanje zaduženosti u BiH predstavlja ozbiljnu prijetnju ekonomskoj stabilnosti zemlje.

 - Preveliki teret duga u budžetima entiteta, uz nova zaduživanja samo radi otplate ranijih dugova, zarobio je budžete i onemogućio značajniju ulogu vlada u ekonomskom rastu. Zabilježen je enormni teret servisiranja duga u budžetskim prihodima entitetskih vlada, i to s trendom rasta, umjesto snižavanja, što je bio jedan od prioriteta Reformske agende – pojasnili su.

Opterećeni budžeti  

U CCI-ju dodaju da je rast obaveza servisiranja vanjskog duga od 31 posto u prvih šest mjeseci ove godine opteretio budžete tako da je, prema svemu sudeći, doprinos javne potrošnje i investicija na ekonomski rast bio zanemariv.

 - Naime, budžetski prilivi s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, nakon izmirenja obaveza vanjskog duga, u prvom polugodištu bili su neznatni i niži nego u istom periodu prethodne godine, što nije ostavilo nimalo prostora za poboljšanje budžetske slike u BiH – naglašeno je u izvještaju CCI-ja.

 

(Izvor: Avaz.ba)