Iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo za: Podvožnjak plavi jer se miješa se fekalna i oborinska kanalizacija

ggf

Sve dok se navedeni problem mješovite kanalizacije za koju su nadležni lokalna zajednica i Vodovod i kanalizacija ne riješi, dešavat će se isto, ističu iz Direkcije za ceste KS

U sarajevskom naselju Buća Potok tokom svake obilnije kiše poplavi podvožnjak, a vozila često ostanu zaglavljeni u vodi.

I tokom jučerašnje kiše poplavio je podvožnjak, a jutros je dio asfalta u kružnom toku propao. 

Plavljenje nije novost

Iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo su rekli da oni održavaju potputnjak na VI transferzali.

- Plavljenje potpunjaka nije novost, dešava se poslije svake veće kiše. Razlog za to je jasan i jednostavan, ne plavi potputnjak od površinske odvodnje saobraćajnice nego zbog toga što se mješovita kanalizacija (fekalna i oborinska) kompletnog naselja iznad kružnog toga (Buća potok) slijeva u potputnjak na najnižu tačku, iako mješovita kanalizacija ne bi smjela da završava na saobraćajnici. Po zakonu ne bi smjela ni da se miješa fekalna i oborinska, nego bi morale biti odvojene - objasnili su iz Direkcije.

Kako dalje navode to nije glavni uzrok plavljenja jer smo svjedoci da izbija na šahtovima zbog malog promjera cijevi (nije dimenzionirano za stvarne potrebe).

- Veliko je pitanje i recipijenta koji prema našim saznanjima ne može da primi tu količinu vode, te zbog toga dolazi do izbijanja na šahtovima. Prilikom izbijanja vode na šahtovima, stvara novi veliki problem, dolazi do izbijanja tampona sa donjeg stroja kao i do slijeganja i pucanja asfalta. Sve dok se navedeni problem mješovite kanalizacije za koju su nadležni lokalna zajednica i Vodovod i kanalizacija ne riješi, dešavat će se isto - ističu iz Direkcije za ceste KS.

Pumpe su ispravne

Lokalna vlast prije nekoliko godina nabavila je pumpu za crpljenje vode, no time problem nije riješen.

- Što se tiče pumpi, iste su u funkciji, održava ih firma Electra, postoje dvije pumpe, glavna i rezervna i obje su u funkciji. Pumpe su ispravne i ispumpaju vodu vrlo brzo kada se smanji intenzitet kiše i kada se voda vrati u cijevi iz kojih izbija. Redovno se održavaju i servisiraju, na žalost nisu projektovane da kupe vode cijelog naselja i mješovite kanalizacije koja vrlo često donese i nanose smeća što izaziva zastoj pumpe koja se automatski čisti i to utječe na protok kupljenja vode - rekli su iz Direkcije za ceste KS.

 

 

foto: Avaz