Iz Hrvatske stigla prijava za ratne zločine: Evo ko je sve na listi

asd
Optužbe se odnose na ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni, sjeverozapadnoj Hercegovini i u dolini Neretve

Sefer Halilović, Sakib Mahmuljin, Ramiz Dreković, Šerif Patković... samo su neka od 16 imena koji se nalaze u prijavi koju je Državno odvjetništvo Hrvatske uputilo Tužilaštvu BiH zbog optužbi za počinjene ratne zločine, piše Večernji list, izdanje za BiH.

Prema navodima ovog lista, njih se tereti da su, nasuprot mirovnim planovima i prije njihovog potpisivanja, odgovorni za napade koje je izvela Armija BiH u srednjoj Bosni, sjeverozapadnoj Hercegovini i dolinom rijeke Neretve, s ciljem navodnog protjerivanja Hrvata s tih prostora i izlaska na more.

Osim navedenih, na listi se kako tvrde novinari spomenutog lista, nalaze i Selmo Cikotić, rahmetli Vehbija Karić, Amir Kubura, Đemal Merdan, Salko Gušić, Enes Kovačević, Bakir Alispahić, Fahrudin Agić i Midhat Cerovac.

Iz DORH-a su za spomenuti list potvrdili slanje prijave.

- Državno odvjetništvo RH u decembru 2020. godine dostavilo je Tužilaštvu BiH navedenu krivičnu prijavu, materijale i obavijesti iz predmeta Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u BiH, izjavila je portparolka DORH-a Martina Mihordin.

Prema njenim navodima, prijava je proslijeđena na osnovu krivične prijave koju je 2017. godine DORH-u uputilo sedam udruženja žrtava Hrvata iz BiH, a na osnovu Protokola o saradnji u krivičnim predmetima, koji je između DORH-a i Tužilaštva BiH potpisan 2013. godine. 

Ove prijave su proslijeđene Tužilaštvu BiH s obzirom da sve osobe koje se u njima navode imaju državljanstvo i prebivalište u BiH, te nemaju prebivalište ni boravište u Hrvatskoj.

U vezi sa ovim informacijama poslali smo upit Tužilaštvu BiH, kao i DORH-u, ali do sada još nismo dobili bilo kakav odgovor ovih institucija.