Iz Kine u Evropu stigla bolest ‘Sindroma bijelih pluća‘: Virus otporan na pencilin prijeti da postane nova pandemija

,

Danski Statens Serum Institut (SSI) otkrio je da su se stope utrostručile u posljednjih pet sedmica i upozorio da će ove zime više djece biti zaraženo.

Dansku trenutno pogađa val iste vrste upale pluća koja je potresla Kinu i izazvala strahove od nove pandemije, pišu tamošnji mediji.

Danski čelnici zdravstva kažu da je stopa mikoplazne pneumonije, bakterijske infekcije za koju su neki antibiotici beskorisni, dosegla razinu ‘epidemijske‘ razine, navodi britanski Daily Mail, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Virus napada djecu

Peking je ukazao na to da je isti patogen djelomično kriv za svoj ‘misteriozni‘ val upale pluća — koju karakterizira opasna upala pluća - kod djece.

Danski Statens Serum Institut (SSI) otkrio je da su se stope utrostručile u posljednjih pet sedmica i upozorio da će ove zime više djece biti zaraženo.

Sve ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što je Nizozemska izvijestila o vlastitom alarmantnom porastu djece koja se bore s upalom pluća, sa sličnim izvještajima u Švedskoj.

Širenje slučajeva povećalo je strah da se europska epidemija zaraze širi kontinentom.

"Mycoplasma pneumoniae" se obično javlja kao blaga bolest slična gripi, a zaraženi pate od vrućice, umora, glavobolje, grlobolje i dugotrajnog kašlja.

Slučajevi su najčešći kod djece u dobi od šest do 12 godina.

Stručnjaci su ovoj bolesti dali nadimak ‘atipična upala pluća‘ jer penicilin, uobičajeni antibiotik koji inače pomaže u obrani od bakterijskih infekcija, nema učinka.

Međutim, viša istraživačica SSI-ja Hanne-Dorthe Emborg rekla je da epidemija nije neuobičajena i da su je stručnjaci predviđali već neko vrijeme.

Rekla je da Danska obično pati od epidemije mikoplazne pneumonije širom zemlje otprilike svake četiri godine, obično u jesen i ranu zimu.

‘Zadnje četiri godine broj zaraza mikoplazmom bio je izrazito nizak i stoga nije neobično da sada imamo epidemiju‘, rekla je. ‘Zapravo smo to čekali otkako smo zatvorili zemlju nakon pandemije Covid-19.‘

Poput kineskih zdravstvenih dužnosnika, gospođa Emborg rekla je da bi nedavni val slučajeva mogao biti veći od uobičajenog jer djeca nisu bila izložena virusu tokom pandemije.

‘Upravo zato što je broj tako nizak u zadnje 3,5 godine, pa stoga postoji skupina djece koja nije izgradila imunitet, vjerovatno možemo očekivati ​​i veću incidenciju ove sezone od one koja je bila viđena tokom prethodnih epidemija mikoplazne pneumonije prije pandemije‘, rekla je.

Nije samo danski fenomen

SSI je dodao da ovo nije samo danski fenomen i da je, osim u Kini, porast infekcija mikoplazmom zabilježen u Švedskoj i Singapuru.

Peking je također ukazao na druge zemlje koje pate od sličnih epidemija jer se suočava sa zabrinutošću zbog svoje transparentnosti.

Dok se nacija suočava sa zahtjevima za više podataka o izbijanju, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da nacija ima situaciju pod kontrolom.

‘To je vrlo čest fenomen u mnogim zemljama, a u Kini je stavljen pod učinkovitu kontrolu‘, rekao je novinarima u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta East Anglia, rekao je za MailOnline da je danska procjena situacije imala smisla.

Rekao je da podaci pokazuju da valovi slučajeva Mycoplasma pneumonije obično pogađaju zemlje svake tri do sedam godina.

Profesor Hunter je dodao da istraživanje sugerira da je zadnji globalni val ove bolesti ‘udario‘ 2019./2020. i da je, u kombinaciji s relativno sporom stopom razmnožavanja, inkubacije i prijenosa bakterije, možda trebalo do sada da se epidemije uoče u više zemalja.

Rekao je da je trenutna situacija u UK-u i dalje nejasna, ali da je Britanija također vidjela slične višegodišnje razmake između valova mikoplazne pneumonije u prošlosti.

Profesor Ian Jones, virolog sa Sveučilišta u Readingu, rekao je za britanske medije da val slučajeva najvjerovatnije nije povezan s novim sojem bakterija, koje se razvijaju daleko sporije od virusnih patogena poput Covida.

‘Sumnjam da se radi o bilo čemu posebnom kao soju jer se bakterije puno sporije razvijaju, mnogo je vjerovatnije da je to jedna loša godina i vjerovatno pojačana korona-izolacijom‘, rekao je.

Kazao je da su blokade vjerovatno prekinule prirodno širenje bakterije, što znači da će više djece biti ranjivo sljedeći put kad poraste.

‘Prema ovom rezoniranju, trebali bismo očekivati ​​ovako nešto u većini zemalja koje su prošle izolaciju iako nije sigurno kada će doći do porasta mikoplazne pneumonije.‘, navodi

Val slučajeva u Kini izazvao je globalnu zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti kada je Covid prvi put uočen u Wuhanu krajem 2019., malo prije nego što je virus zahvatio svijet.

Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila više podataka od Kine o izbijanju upale pluća kod djece.

Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiologinja WHO-a, rekla je da agencija ‘prati Kinu‘ dok su bolnice širom zemlje i dalje pretrpane.

Maske za lice i socijalno distanciranje ponovno se preporučuju u toj i dalje zatvorenoj naicji koja kontrolira inormacije.

Nagli porast upale pluća u zemlji nazvan je ‘sindrom bijelih pluća‘ zbog načina na koji se oštećenja pluća pokazuju na slikama kod djece.

Zanimljivo, Nizozemska, iako bilježi porast slučajeva upale pluća, nije pripisala povećanje porastu zbog infekcija mikoplazme.