IZ ŠVICARSKE KOMPANIJE KOJA JE PRODALA TROLEJBUSE TVRDE: Vozila su imala tehničke nedostatke, osam nije bilo u voznom stanju!

trolejbus
GRAS je u proteklom periodu od firme „GN Company“ kupio 14 rabljenih zglobnih trolejbusa za oko milion i 400 hiljada maraka, što je oko 100.000 maraka po komadu. Carinski papiri pokazuju da trolejbusi vrijede oko 11.000 maraka po komadu. Žurnal je kontaktirao kompaniju „Bernmobil“ koja je prodala navedene trolejbuse firmi „GN Company“. Iz ove švicarske kompanije su rekli da su sva vozila imala tehničke nedostatke, a da osam trolejbusa nije bilo u voznom stanju

„Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo (GRAS) je u proteklom periodu kupio 14 rabljenih zglobnih trolejbusa. Za njihovu nabavku GRAS je proveo dva tendera ukupne vrijednosti od oko milion i 400 hiljada maraka bez PDV-a.

Žurnal je već pisao o tome da su navedeni trolejbusi uvezeni u Bosnu i Hercegovinu i prije raspisivanja drugog tendera, te da je GRAS trolejbuse vrijedne oko 11.000 maraka po komadu (što pokazuju carinski papiri koji su u Žurnalovom posjedu) platio oko 100.000 maraka po komadu.

TROLEJBUSI IMALI TEHNIČKE NEDOSTATKE

Trolejbuse je GRAS-u prodala firma „GN Company“ iz Tuzle vlasnika Nermina Karasuljića. Njegova firma je trolejbuse kupila od kompanije „Bernmobil“ koja se bavi javnim gradskim prijevozom u glavnom gradu Švicarske.

Iz ove kompanije su za magazin Žurnal potvrdili da su 2019. godine prodali 17 polovnih zglobnih trolejbusa firmi „GN Company“.

Kako se u pismenom odgovoru navodi, vozila su stavljena van upotrebe 26. novembra 2018. godine, te su imala određene „tehničke nedostatke“.

„Devet vozila je bilo u voznom stanju, ali su imali tehničke nedostatke. Osam vozila je imalo velike tehničke nedostatke i nisu bili u voznom stanju“, navodi se u odgovoru kompanije „Bernmobil“.

O prodajnoj cijeni zbog „povjerljivosti“ nisu željeli govoriti. Na Žurnalovo pitanje da li mogu potvrditi ili demantirati da je riječ o iznosu od 6.000 franaka po komadu, a da to pokazuju carinski papiri koji su u našem posjedu, iz „Bernmobila“ odgovaraju „da se može pretpostaviti da su carinski podaci tačni“.

„Za nas je cijena bila zadovoljavajuća“, zaključuju iz ove kompanije.

Žurnal je nedavno pisao o tome da je bilo određenih problema kada je riječ o stanju u kojem su trolejbusi bili.

Naime, nakon isporuke prva četiri trolejbusa, Komisija za prijem vozila 24. aprila 2019. godine konstatuje da je od četiri do tada isporučena vozila pokrenuto samo jedno, te je nakon otvaranja zaštitnih krovnih poklopaca utvrđeno prisustvo velike količine korozije koja je napala elektronske upravljačke i pretvaračke ploče.

Dalje se navodi kako je u skladu s ugovorom potrebno zahtijevati otklanjanje utvrđenih nedostataka te dovođenje vozila u ispravno stanje. Također, navodi se da je „Nermin Karasuljić (…) telefonski uputio direktne i veoma opasne prijetnje s ciljem da pritiskom, prisilom i zastrašivanjem natjera Komisiju da izvrši prijem vozila iako za takav čin ne postoji ni minimum uslova“.

Image
tekst

Naknadno su trolejbusi popravljeni, isporučena su i preostala tri vozila, te je na taj način prvi tender okončan.

Kad je riječ o drugom tenderu, bivši v.d. direktor GRAS-a Ismet Kapo nije bio „za“ potpisivanje ugovora i isporuku sedam trolejbusa. Ipak, 12. decembra 2019. godine Uprava GRAS-a odlučila je prihvatiti ponudu firme “GN Company”.

Odluka je donesena preglasavanjem. “Za” su glasali v.d. izvršnog direktora autobuskog i minibuskog saobraćaja Salko Šehović i v.d. izvršnog direktora tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja Almir Ahmetspahić. Ismet Kapo glasao je “protiv”.

Imao je Kapo izdvojeno mišljenje u kojem je, između ostalog, naveo da je ponuđena cijena enormno visoka, da je bilo problema s ispravnošću i funkcionalnošću istih vozila koja su ranije nabavljena, da firme Nermina Karasuljića GRAS-u duguju određen novac…

U svom izdvojenom mišljenju Kapo se osvrnuo i na stanje trolejbusa koji su kupljeni nakon prvog tendera.

„Svi nedostaci koji su se pojavili prilikom puštanja vozila u pogon kao i nakon toga tj. u garantnom roku su otklanjani od strane uposlenika preduzeća i na trošak preduzeća“, tvrdi Kapo.

Kapo je izdvojeno mišljenje usmeno prezentirao članovima Upravnog odbora, dok su o svemu bili obaviješteni i članovi Nadzornog odbora GRAS-a. Uprkos tome, oni su odlučili potvrditi odluku Upravnog odbora.

Prije donošenja odluke, Nadzorni odbor je smijenio Ismeta Kapu s funkcije v.d. direktora, a na njegovo mjesto došao je Jakub Kubur.

Ranije je članica Nadzornog odbora Elma Piknjač Jaganjac i prije odlučivanja o smjeni Ismeta Kape dala ostavku, a tu odluku, kao i odluku o potpisivanju ugovora, donijela su druga dva člana – Adis Šehić i Amir Hasičević.

Kako su nam rekli iz press službe GRAS-a, i Hasičević je nedavno podnio ostavku, pa je Nadzorni odbor GRAS-a ostao na samo jednom članu.

Image
trolejbus